Попитахме водещия столичен уролог д-р Георгиев (Хил клиник) от какво трябва да се притесняват мъжете в златна възраст по отношение здравето на пикочо-отделителната система.

- Най-честото заболяване, което може да се срещне във възрастта над 50 години е  доброкачествено увеличение на простатната жлеза, наричано още доброкачествена простатна хипероплазия (ДПХ), доброкачествена простатна хипертрофия или аденом на простатата. Повече от половината мъже, които посещават кабинета ми са с тази диагноза.

- Какви са признаците и кога се появяват?

- Симптомите на ДПХ се проявяват основно с напредването на възрастта и са почти правило сред мъжете над 50-60 г. Честота на проява при мъже между 60-70 г. е над 50%, а при мъжете над 70-80 г. достига до 90%. Симптомите се появяват постепенно, като степента на оплакванията не е в пряка връзка с размера на самата жлеза. Понякога на фона на значително увеличени размери на простатната жлеза могат да липсват сериозни оплаквания и обратно, дори при простата 75-85 гр мъжът може да изпитва сериозни затруднения в уринирането. Повечето симптоми на доброкачествена простатна хиперплазия са причинени от притискането на уретрата и промените в пикочния мехур. Пациентите ми са все по-информирани за признаците на простатния аденом и то благодарение на медии като вас.

- Много мъже отдават трудното уриниране на възрастта и го приемат като естествен спътник на остаряването, не предприемат никакви действия. Защо трябва да се диагностицира и лекува ДПХ?

- На първо място, защото състоянието е лесно лечимо, т.е. всеки мъж има реалната възможност бързо и безпроблемно да се отърве от симтомите. След това идва и моментът, че увеличената простата създава условия за увреда на други органи.  Първият негативен ефект е върху правилната функция както на пикочния мехур, така и на бъбреците. Случва се състоянието да ескалира и до остра задръжка на урина - ситуация, при която трябва да се реагира в спешен порядък. Не е често срещано, но при пациенти със симптоми на долните пикочни пътища (LUTS) наблюдаваме патологии като загуба на контрола върху пикочния мехур, хидронефроза, а дори и бъбречна недостатъчност. Затова моят съвет към мъжете е: не подценявайте пораженията, които може да предизвика увеличената простата и се обърнете за консултация към уролог.

- Какво представлява лазерната операция при увеличена простата при вас в Хил клиник? 

- Лазерната операция е доказано по-добрата алтернатива на класическата хирургия. Лазерът има редица преимущества – той осигурява повече прецизност, намалява риска от инфекции, инконтиненция, импотентност, болничен престой и период на следоперативно възстановяване. При нас в Хил клиник от години прилагаме метода и той работи безотказно. Ние сме известни като първата болница, която започна да работи с легендарния Зеления лазер, но днес вече имаме и немски тулиум лазер, както и нов холмиум лазер. Оборудвани сме с последната дума на медицинската техника, опитни сме, работим отговорно и затова имаме големи успехи.

За повече информация по темата: 02 439 3131