40-годишна англичанка показа на света защо е добре смъртта да се посреща с усмивка

През 2016 г. Дебора Джеймс чува тежката диагноза, че е болна от рак на червата. Тогава тя е само на 35 г., съпруга, майка на две деца и учителка на десетки други. Лекарите не са оптимисти, че може да се излекува, но борбената англичанка е решена да опита всичко, за да ги опровергае.

Подлага се на традиционни и експериментални терапии. Някои помагат, други – не. Започва да чете много и да се интересува от психологическите аспекти на борбата с онкологичните заболявания, а също и да споделя в социалните медии собствените си преживявания по въпроса. Така попада като участник в подкаст на Би Би Си за болни от рак, който се води от журналистките Рейчъл Бланд и Лорън Махон. Двете също се борят с онкологични заболявания. Бланд е диагностицирана с рак на гърдата в същата година, в която и Дебора Джеймс чува своята страшна диагноза. Двете обаче се запознават по-късно.

Рейчъл интервюира Дебора за своя подкаст и бързо разбират, че трябва да продължат заедно своята битка за повече осведоменост по въпросите на онкологичните заболявания. Така се оформя триото Рейчъл, Лорън и Дебора, което иска да наруши табутата за справяне с болестта или както те обичат да казват: “Да се изправим срещу смъртта с хумор”. Благодарение на тяхната работа рязко се увеличават даренията към организации, подпомагащи онкологично болни, и хората, които се явяват на профилактични прегледи.

“Поставихме рака в праймтайма. Много се гордея с това, което направихме”, казва в едно от интервютата си Дебора Джеймс.

През 2018 г. Рейчъл Бланд губи битката с болестта на 40-годишна възраст, но до последно контактува със своите последователи в интернет и пише книга. Посвещава я на невръстния си син Фреди, като се надява чрез нея той да я опознае истински, когато порасне.

Същото прави и Дебора. В последните си дни през юни тя довършва своите мемоари “Как да живееш, когато може да си мъртъв”. В тях акцентира специално на надеждата и позитивното мислене. Прави равносметка на живота си и отправя съвети към своите две деца да рискуват и “излита от пистата”, защото така е по-вълнуващо. Според нея хората погрешно смятат, че пациентите трябва да се борят с тумора, като му посветят цялото си време, вместо да продължават да живеят с диагнозата. “Начинът, по който се научаваме да реагираме на дадена ситуация, ни дава сила или ни унищожава. Той ни изгражда или разрушава. Ето защо искам да ви насърча да поставите под въпрос живота си, сякаш нямате утре, и да го изживеете по начина, по който искате днес”, съветва Дебора Джеймс. Тя разкрива, че е изпитвала безпокойство през по-голямата част от живота си. Имала е осакатяващи пристъпи на паника, които даже са я отказвали да кара колата си и да върви по оживена улица.

Най-странното и неочаквано нещо е, че тревожността ѝ рязко намалява, когато научава страшната си диагноза. Тогава осъзнава, че трябва да е благодарна за всичко, което е имала, а не да се страхува от него. Признава си, че всъщност е приемала близките си за даденост, пропускала е училищни пиеси на децата си, защото е била заета със своята работа на преподавател, не е оценявала достатъчно съпруга си.

Разбирайки, че не ѝ остава много да живее, тя се научава да цени малките неща. Напуска учителската си работа, защото осъзнава, че трудно ще я съвместява с тежкото лечение, и се посвещава да популяризира трудностите, през които минават болните от рак.

Избърши сълзите си и продължи да вършиш своята работа, е един от най-ценните съвети, които получава от Рейчъл Бланд. Точно това и прави. Дебора се изправя пред диагнозата си с позитивност и свобода на действие, вместо да позволи на страховете си да я ръководят. Разказва с изумителни подробности през какво минава и какви са били ранните признаци на болестта, които е пропуснала фатално, за да има шанс за лечение. В резултат хиляди хора започват да следят изпражненията си и да търсят лекарски съвет, ако им се струва, че нещо не е наред в тях. Стотици са спасени, само защото са послушали какво пише и говори Дебора Джеймс.

Затова, когато през май тя съобщава на милионите си последователи в интернет, че ѝ остават дни живот, вълна от съпричастност от цял свят се насочва към нея. За деноноще са събрани 1,6 млн. паунда във фонд, който тя основава за подпомагане на изследвания за рак на червата. Организирани са редица инициативи за нея, включително кръщаване на нов вид роза. Присъдена ѝ е титлата дама от името на кралицата, като лично принц Уилям пристига в дома на нейните родители, за да ѝ я връчи.

През последните дни от живота си Дебора Джеймс избира да се върне в къщата на своето детство. По този начин тя иска да предпази 14-годишния си син и 12-годишната си дъщеря от предстоящата смърт и да остави в семейното жилище само хубави спомени, за да могат съпругът и децата ѝ по-лесно да продължат напред без нея. Лекарите ѝ дават само няколко дни живот, но тя издържа още 7 седмици, през които прави неща, за които цял живот е мечтала, като пижамено парти за момичета у дома и гледане на конните състезания в Аскот, които са най-известните във Великобритания. Независимо колко усилия ѝ струват, отвсякъде тя публикува снимки как се радва на тези свои последни преживявания.

“Хората, които не я познаваха, виждаха, че става с всеки ден все по-слаба, но психически беше обратното. Никога не съм я обичал повече. Знаех какво се случва с нея и въпреки това успях да открия тези магически моменти”, споделя след нейната смърт съпругът ѝ Себастиан Боуен.

Той си спомня, че последното нещо, което е успял да ѝ каже, е колко горд се чувства с нея и че ще се грижи за децата. “Тогава тя избяга. Имаше невероятно спокойна смърт”, разказва Себастиан пред “Сън”.

Дебора Джеймс умира само на 40 г., но начинът, по който го прави, с гордо вдигната глава, чувство за хумор и откровеност, начертава напълно нов подход за справяне с онкологични заболявания. В последните дни от живота си тя успява да събере близо 7 млн. паунда за тестване на експериментални лекарства за рак на червата и да въздейства на хиляди хора да отидат да се прегледат.

Вдовците да не изпитват вина, когато срещнат пак любов

Вдовецът на журналистката от Би Би Си Рейчъл Бланд, която първа започна да говори публично за борбата си с рак, успя да намери нова любов година след нейната смърт. Стив Бланд продължи делото на жена си, като прие да води създадения от нея подкаст за онкологично болни с колежките ѝ Лорън Махон и Дебора Джеймс. Той представяше гледната точка на хората, които губят своите близки от рак.

Стив среща новата си любов Ейми, която е медицинска сестра и има поразителна прилика с Рейчъл, по време на конференция за предизвикателствата да живееш с тумор. Решава да не премълчава и потиска чувствата си към нея, защото съзнава, че стотици други хора вероятно минават през подобни моменти, след като са изгубили скоро своите половинки. Започва да говори публично защо не се чувства виновен, че иска да опита да продължи живота си с друг човек и колко много е научил от Рейчъл по този въпрос. Как ѝ е обещал да намери жена, която да бъде грижовна към сина им Фреди.

След 3-годишна връзка Стив и Ейми сключиха брак през август, като 7-годишното момченце им беше шафер. “Рейчъл искаше аз да съм щастлив и искаше Фреди да бъде щастлив. Трябва да разрушим табуто и да спрем да се тревожим, че ще бъдем съдени за това, а да се опитваме да бъдем щастливи и да се възползваме максимално от живота”, коментира Стив Бланд.