Нова терапия може да спре развитието на рака при пациенти, които не реагират на имунолечение, установиха британски лекари, цитирани от електронното издание на "Гардиън".

При имунотерапията се използва имунната система на пациента за умъртвяване на раковите клетки и тя може да помогне на пациенти, при които други варианти на лечение като операция, радиотерапия или химиотерапия не дават резултат. Тя обаче не помага на всички пациенти и някои тумори не се повлияват от нея.

Онколози във Великобритания са установили, че комбинираното действие на имунотерапия с експерименталното лекарство гуадецитабин може да промени резистентността на тумора към имунотерапия. Пациенти, за които се очаквало да починат след изтощително и продължително лечение по различни начини, са удължили значително живота си, установили онколозите.

Комбинацията от имунотерапевтичния препарат пембролизумаб и гуадецитабин - ново поколение ДНК хипометилиращ агент, е спряла развитието на раковите клетки при повече от една трета от пациентите в първа фаза на клинични изпитания. Резултатите са публикувани в специализираното издание "Джърнъл ъф имунотерапи ъф кенсър".

Новата комбинация може да се превърне в ефикасно ново оръжие срещу няколко вида рак, казаха експерти от британския Институт за изследване на рака и фондация Роял Марсдън Ен Ейч Ес.
В проучването са участвали 34 пациенти с рак на бели дробове, на гърдата, на простата и на дебелото черво, предава БТА.