Чувствате ли се самотни? Изолирани от околните? Когато се чувстваме по този начин обичайно определена черта на характера или занимание успява да ни изкара от това състояние.

Ryan M. Niemiec прави специално проучване за PsychologyToday, цитирано от vesti.bg, с повече от 12 000 души от 128 държави, които разкриват своите методи за справяне със самотата в определени ситуации. В тази статия подбрахме петте най-често срещани от тях.

Ето какво показва проучването:

1. Любов

Искреността, проявата на топлота и оценяването на близките взаимоотношения може много да помогне при депресивно състояние.

Любовта е като съединителна тъкан за нашия социален живот - тя създава и заздравява връзките във всяко наше взаимоотношение на работното място, у дома и в общността. Когато усещате пристъпите на самота, един акт на любов може да има преобразяващ ефект. Можете да чуете или кажете само едно подкрепящо изречение или да предложите топла прегръдка.

Ако наоколо няма хора, можете да се обърнете към медитацията, която е израз на любов към себе си и да си представите ситуация, в която сте се чувствали много обичани от някого, като позволите на чувствата на любов да се влеят в тялото и ума ви.

2. Духовност

Тази проява е определена като търсене на смисъл, усещане за цел в живота, свързване със свещеното.

Когато сте самотни, разходете се навън. Ако се огледате наоколо - в небето, дърветата, дивата природа - вие сте част от нещо много по-голямо от вас. Забележете този факт. Почувствайте го. Това е "животът", който ви заобикаля.

Позволете на това да ви изпълни със смисъл и взаимовръзка. Можете да видите, че не сте сами. Точно сега с вас има толкова много живот. Ако се свързвате със свещеното около вас, това може да помогне на самотата ви.

3. Социална интелигентност

Социалната интелигентност се определя като осъзнаване на чувствата и мотивите на себе си или другите и действието в съответствие с тях.

Една дума: емпатия. Начин да се справите с чувството на изолация и огорчение е да видите, че другите също страдат - често със същите трудности. Това ви поставя в идеална позиция да съчувствате - или да "почувствате" с тях.

На свой ред те също могат да ви съчувстват и да почувстват вашата болка. Независимо дали го правят, или не, можете да станете съпричастни и към собственото си страдание, като си напомняте за нормалността на чувствата, които изпитвате.

Социалната интелигентност може да се използва и за да поискате помощ и да споделите вътрешните си преживявания по честен начин.

Всъщност понякога може да се наложи да се "принудите" да бъдете социални. Изследванията показват, че един от начините да направите промяна с личността си е да "се преструвате, докато не го направите реалност".

Така че, реализирайте едно телефонно обаждане, изпратете няколко текстови съобщения или публикации в социалните мрежи или се излезте с някоя компания. С известна практика на принуждаване ще се почувствате по-добре.

4. Перспектива

Перспективата е определена като предоставяне на мъдър съвет, гледане на цялата картина.

Усещането за самота е много стесняващо. Вниманието ни става заето и ограничено, тялото ни натежава. В много отношения перспективата има обратен ефект.

Перспективата означава да се отворим широко и да бъдем достатъчно леки, за да видим и представим по-голямата реалност, по-големите възможности.

Можете да приемете, че тези възможности винаги са налице, точно в този момент сега. Понякога трябва да се доверите, че те са там, и да ги потърсите.

Тази практика е свързана и с предоставянето на мъдрост на другите. Изследванията показват, че можем да изградим своята мъдрост, като обърнем този подход - като предоставяме на себе си мъдри съвети. Затова отговорете на този въпрос:

Ако някой приятел или колега ви попита какво може да направи, за да се чувства по-малко самотен, какво бихте му казали?

5. Надежда

Надеждата до някаква степен се определя и като оптимизъм, позитивизъм, ориентация към бъдещето и очакване на най-доброто.

Много пъти, когато се чувстваме изключени или изолирани, имаме нужда само от малко напомняне за онова "нещо" в нас, което вече е там и ни движи напред.

Това са най-честите начини за справяне със самотата, показват проучванията. Разбира се, има още много интервенции и подходи, които можете да приложите, включително да се обърнете към 19 други основни силни страни на характера във вас.

Но можете да започнете с изразяването на една от тези пет като фокусна точка и след това да разширите обхвата си!