Общинските болници да имат възможност да не увеличават заплатите на медиците, предлага здравното министерство. То предлага  в текстовете на Националния рамков договор, обвързващи финансирането от НЗОК с основните заплати на персонала, да се предвиди изключение за общински лечебни заведения.

Условията е лечебното заведение да е многопрофилно, повече от 70% от приходите да се разходват за възнагражденията на персонала и да се намира на определено отстояние от друга многопрофилна болница, като какво точно да е отстоянието трябва допълнително да се прецени. Тази болница и такива като нея не бива да бъдат възпрепятствани да получат предвиденото в НРД увеличение на цените на клиничните пътеки, по които работят“, обясни началникът на кабинета на здравния министър и председател на НС на НЗОК доц. Васил Пандов.

Повишаването на основните заплати на работещите в лечебните заведения до минималните нива, заложени в Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“ от 2022 г., каквото изискване беше записано в анекса към Националния рамков договор за медицински дейности, подписан от НЗОК и БЛС, и готовността на общинските лечебни заведения да осигурят на служителите си съответните повишени възнаграждения, обсъдиха днес, 29 юли, на среща в МЗ министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова и представители на Националното сдружение на общините в Република България, съобщават от ведомството. 

От Сдружението на общините посочиха, че някои общински лечебни заведения изпитват затруднения, считано от 1 август, да увеличат заплатите на своя персонал, което съгласно НРД означава, че тези болници ще получат увеличение в цената на клиничните пътеки вместо средно с 25% - с 15%. 

„Нашата позиция е, че следва да се потърси възможно разрешение за общинските лечебни заведения за болнична помощ, като се гарантира достойното заплащане на труда на медицинските специалисти в тях. Първоначалната ни концепция бе да се внесат изменения в законодателството с тази цел, което в настоящия момент се явява невъзможно. През м.април т.г. не бе предвидено, че няма да съществува работещ парламент, който да приеме съответните законови промени“, обясни Сербезова.

Минималните нива на основни работни заплати, посочени в Колективния трудов договор са: 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар.