- Д-р Боцевски, какви са пациентите, които се обръщат за помощ към Вас в Хил клиник?

Голямата част от пациентите ми са мъже със смущения в уринирането, които се дължат на увеличена простата. Това са хора, които държат на най-добрите възможни диагностика и лечение. Независимо дали става въпрос за доброкачествено увеличена простатна жлеза или за злокачествен тумор в жлезата, към нас се обръщат тези, за които здравето е приоритет. В момента е лесно да се информираш за най-модерните и щадящи медицински способи с безспорно добър резултат. Все повече хора разбират преимуществата на лазерната урология и отказват да бъдат оперирани по старите методи, избягват риска от усложнения. Днес медицината предлага възможност за отстраняване на увеличената простата без това да се отрази негативно на общото състояние на мъжа. Той остава здрав, силен и енергичен, за да изпълнява отговорностите си и в семейството, и в работата. Запазва контитенцията и потентността си. Лазерните операции, без разрез, практически без кръвозагуба дават сигурност за максимално бързо възстановяване. Имаме пациенти от провинцията, които буквално на следващия ден след операцията се чувстват толкова добре, че се качват на автомобила си и се прибират сами вкъщи.

- С каква техника разполагате за лечение на увеличена простата?

Ние сме единственото болнично заведение в България, в което уролозите могат да работят както със Зелен лазер, така с Тулиум и Холмиум лазери. Практиката доказва, че е възможно без никакъв разрез, без пълна упойка, без риск от странични ефекти, увеличената простата да се премахне. Най-важното е, че мъжът запазва своето самочувствие, достойнството си, начинът си на живот – лазерната операция съхранява ерекцията и удоволствието от секса. За мен като уролог е от ключово значение оборудването в операционната, но все пак е важно и кой работи с лазерите. Не е без значение, че нашият екип има хиляди извършени операции, вероятно повече, отколкото в няколко други болници сборно. Работим от години и имаме огромен опит с всякакви големини простати.

Нашите пациенти предпочитат лазерите, особено при наличие на други заболявания: сърдечно-съдови проблеми или диабет. Методът е признат в света като най-добър подход за отстраняване на особено големи простати, при хора с катетър и други усложнения. Имаме хиляди оперирани лазерно мъже, което е своеобразен рекорд за България и за Балканите. Разбира се, не на последно място пациентите в нашата клиника се чувстват комфортно, стаите са луксозни, обслужващият персонал се грижи отлично за престоя в клиниката, който между другото, е само 24 часа.

- А при рак на простатата?

- Можем да предложим както модерна диагностика – при нас е първият в страната Fusion апарат за простатна биопсия, така и лапароскопско отстраняване на болния орган. Радикалната простатектомия е травматична, ако се извършва по традиционен отворен метод. Ние пристъпваме към операцията по друг, модерен начин – чрез лапароскопски инструменти, които въвеждаме в тялото през няколкомилиметрови отвори успяваме да отстраним простатния карцином. Тъй като практически не се отваря коремната кухина–пациентите се възстановяват по-бързо и се прибират вкъщи в по-добро общо състояние. Следоперативният болничен престой е различен – от 3 дни до 5 дни в зависимост от вида на операцията, нейния обем и органа, който се работи, което е значително по-малко от класическата хирургия.

През юни в Хил клиник консултация и пълен набор изследвания са намалени на 35 лв.

За повече информация и запазване на час: 02 439 3131 или www.hillclinic.com