Ако откриете, че постоянно се безпокоите за незначителни събития и рисувате най-лошия сценарий, вероятно страдате от тревожно разстройство. По принцип е нормално да се реагира с тревога на стресови ситуации, но ако това състояние продължи след като нещата вече са под контрол, това е знак, че трябва да си обърнете по-сериозно внимание. Непрекъснатите тревога и страх могат да окажат сериозно влияние на качеството на живот и да попречат за постигането на целите. Опитайте тези техники на традиционната китайска медицина, за да си възвърнете спокойствието, съобщава Радио Китай.

Причини за тревожността

Според традиционната китайска медицина прекалената тревога може да е знак за дисбаланс в някой от петте органа - сърце, бели дробове, далак, черен дроб или бъбреци. Те произвеждат и съхраняват жизнената енергия Ци, кръвта и телесните течности, освен това играят важна роля в регулирането на емоциите. За китайската медицина емоционалното състояние оказва влияние не само върху психиката, но и на тялото, и обратно. Прекаленото мислене например уврежда далака, страхът е свързан с бъбреците, мъката с белите дробове, гневът с черния дроб, а радостта със сърцето.

Когато става дума за прекалената тревожност, вероятна причина за нея е дисбалансът в работата на сърцето или бъбреците.

Според съвременната наука мозъкът е този, който управлява тялото. Той е отговорен не само за жизнените функции и поведението ни, но и нашите мисли, спомени и чувства. Китайските лекари от древността обаче твърдят, че всичко това е задача на сърцето. За традиционната китайска медицина то е император на тялото, задава тона и посоката на останалите системи от органи и те го следват.

Сърцето е дом на духа, а според „Хуанди нейдзин"(„Трактат за вътрешното"), най-старият известен текст за китайската медицина, ако духът е силен, тялото ще е здраво, и обратното.

Важна роля за стабилизирането на емоциите играе и перикардът, който обгражда сърцето и е негов защитник. Проблемите с него е вероятно да доведат до тревожност и сърцебиене.

Бъбреците доставят Ци на тялото, следователно дефицитът на енергия в тях може да причини увреждания в други части на тялото. Недоспиването, прекаляването с алкохола, лекарствата, суровата и студена храна например е възможно да претовари бъбреците и да причини стрес и безпокойство. Проблемите със слуха, шумът в ушите и чупливата коса са знак за наличието на дисбаланс във функцията на този орган.

Друга физиологична причина за прекалената тревожност могат да са недостигът на кръв и лошото кръвообращение. Кръвта подхранва всички органи и тъкани, като поддържа влагата и успокоява съзнанието. Ако тя недостига на тялото или не циркулира нормално, е вроятно да се появят симптоми като бледност, прекомерни сънища, проблеми с паметта и концентрацията, суха кожа, изтръпване на крайниците.

Съвети за храненето

1. Избягвайте симулантите.

Стимуланти като рафинираната захар и кофеинът могат да се превърнат в причина за излишъка на Ян енергия в черния дроб, което да предизвика раздразнителност и безпокойство. За да облекчите стреса, заменете кафето с ментов чай и освободете потока на енергията в този орган.

2. Яжте горчиви храни

Според традиционната китайска медицина всеки от петте вкуса (сладък, солен, горчив, лют и кисел) въздейства върху определен орган. Горчивите храни подсилват предимно сърцето. Опитайте се да включите повече такива в менюто, например синапени листа, къдраво зеле (кейл), кресон и др.

Незрялата пшеница укрепва сърцето и успокоява духа. От нея можете да приготвите каша или чай от запечените ѝ зърна.

Чаят от рози също е чудесен лек. Той обогатява кръвта и Ци, успокоява нервите и подобрява настроението.

За да изчистите излишния огън от сърцето и черния дроб, опитайте чай от корени на божур. Тази горчива билка изчиства излишната горещина от тялото и охлажда кръвта.

Други съвети

Леките аеробни упражнения, като ходене, колоездене и джогинг, помагат на кръвта и Ци да достигнат до всички части на тялото. Обърнете внимание, че китайската медицина не препоръчва интензивни упражнения, които могат да предизвикат прекомерен стрес върху тялото и да изчерпат жизнената енергия.

Медитацията и различните техники за релаксация ще ви помогнат да успокоите ума, сърцето и духа, да се справите с негативните емоции. Например отделяйте всеки ден по 10 или 15 минути, за да съсредоточите вниманието върху дишането. Ако предпочитате по-активния начин на релаксация, може да опитате с йога, цигун или тайдзицюен.