Лечима е, но трябва да се внимава при имунокомпрометирани и малки деца 

Маймунската шарка не трябва да ни плаши, защото има способността да се самоограничава. Това обявиха от Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ по повод новата болест, която внася смут в живота ни от няколко седмици.

Клиничната картина на маймунската шарка наподобява тази на едра шарка, която беше обявена за ликвидирана в световен мащаб през 1980 г. Новата шарка е по-малко заразна от едрата и причинява по-леко заболяване. Такова вече е установено в няколко държави, сред които Великобритания, Испания, Белгия, Франция, Швеция, Италия, Австралия, Германия и Канада.

"Не бива да ни притеснява и защото е лечима и има имунопрофилактика (създаването на траен имунитет чрез ваксини или имунни серуми - б.р.)", обясниха още от асоциацията. Оттам посочват, че все пак заболяването не е напълно безопасно и трябва да се внимава за някои конкректни неща.

"Причинителят е от групата на вирусите на едрата шарка, за която е спряна ваксинацията от 1980 г. и при имунокомпрометирани и малки деца може да е смъртоносен. Лекарите трябва да я разпознават, за да ограничат разпространението й и да лекуват своевременно пациентите", добавят от съсловието на спешните медици у нас. Инкубационният период на маймунската шарка обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни.

Обикновено заболяването протича леко и повечето хора се възстановяват в рамките на няколко седмици, но при някои могат да настъпят усложнения. Специалистите подчертават, че маймунската едра шарка не се счита за инфекция, предавана по полов път, но може да се разпространи при близък контакт със заразен човек. Според бившия шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обаче маймунската шарка се предава чрез интимен контакт и също така чрез ползване на общи дрехи, общи хавлии и общо постелъчно бельо. По думите му това трябва да се избягва. Засега рискът за българите е много нисък, смята още той.

"У нас хората над 40 години, всички до един, са ваксинирани и досега не са докладвани случаи за човек с маймунска шарка от последния взрив, който да е над 40 години", подчерта професорът.

Едрата убива 500 милиона души

Между 300 и 500 милиона души умират от едра шарка (вариола) през ХХ век.

Само през 1967 г. Световната здравна организация (СЗО) изчислява, че от 15 милиона души, заразени от болестта, 2 милиона умират същата година. Последните случаи на едра шарка са регистрирани през 1977 г., а през 1980 г. СЗО обявява окончателното унищожаване на вируса в природата.

Много от оцелелите ослепяват частично или напълно поради възпаление на роговицата, а по кожата остават типични за шарката белези.