Хрема, кихане, сълзене на очите – това са типичните прояви, които тормозят мнозина

Повечето от нас очакваха с нетърпение настъпването на пролетта. Не така стои обаче въпросът за онези, които „със сълзи на очи“ - и в прекия, и в преносния смисъл, посрещат събуждането на природата. Факт е, че с настъпването на пролетта градините и поляните оживяват. Полените изпълват въздуха, а страдащите от алергия не смеят да излязат от къщи.

Алергията е остра реакция на организма

В организма ни има специална „антитерористична формация“, която има за задача да не допуска навлизането в тялото на чужди организми и вещества - имунната система. Когато имунната система е отслабнала, вероятността да се разболеете се увеличава. Ако обаче имунната система е обострена или провокирана от някакъв агент, тя става твърде чувствителна и започва да използва „своите умения“ на грешното място.

Такава свръхчувствителност води до развитие на редица заболявания, най-известното от които е алергията. При алергии имунната система показва свръхчувствителност към различни вещества, които навлизат в организма отвън. А пролетта е времето, когато най-много се активират алергичните процеси.

Поленът е основният пролетен алерген 

При контакт на организма с определен алерген се развива алергична реакция. Според това как алергенът навлиза в тялото се различават дихателни, хранителни и контактни алергии. През пролетта най-често имаме работа със сенна хрема – алергична реакция към цветния прашец. И най-често се среща респираторната форма на алергията.

В началото на пролетта, когато няма зеленина, прашецът може да се пренася от вятъра на големи разстояния. Това се използва от различни дървета, храсти, билки. Техният прашец е малък и много летлив. Поленът не само лети във въздуха, но е в състояние да проникне в помещенията през най-малките пукнатини. Това прави полинозата сериозен проблем.

Симптоми

Алергичната реакция може да бъде много разнообразна в своите прояви. Най-честите симптоми са:

0 хрема

0 болка в очите

0 сълзене

0 кихане

0 кашлица

Това са симптомите на пролетната сенна хрема.
Друг вариант на пролетни алергични прояви е астмата. В този случай дихателните пътища реагират на прашеца. Те се стесняват, дишането се затруднява, появяват се кашлица и хрипове.

Такива „специални ефекти“ могат не само да намалят сериозно качеството на живот, но понякога дори представляват заплаха за здравето. Ето защо, когато се появят подобни симптоми, е добре да се консултирате с лекар, най-добре алерголог.

Лечение 

За съжаление, лекарство, което би облекчило или напълно елиминира заболяването все още няма. Има обаче начини, които ще ви помогнат по-лесно да преминете през изпитанието пролетна алергия.

Най-лесното нещо е да отскочите до най-близката аптека и да си закупите антихистамини, деконгестанти и комбинирани лекарства, които се предлагат със и без рецепта. Те се продават под формата на течности, капки за очи, таблетки и спрейове за нос. Внимание! Не забравяйте все пак, че става въпрос за лекарства и е задължително предварително да се консултирате със специалист.

Много страдащи от алергии предпочитат да се доверят на природни средства. Така например таблетките на основата на суха, пресована коприва помагат да се облекчат симптомите на сенна хрема, а ако освен това изплакнете носа си с физиологичен разтвор, скоро ще се отървете от хрема.

При алергии помогнат и екстрактът от гроздови семки и кверцетин*. Ехинацеята, лечебен репей и радика (лечебно глухарче) също могат да облекчат симптомите на алергии. Листата от лопен и коприва са особено ефикасни при алергии, свързани с дихателните пътища. Можете да ги приемате като тинктури, капсули или чайове.

Важно е да не приемате лечебни растения едновременно с фармацевтичните препарати!

Обърнете специално внимание и на начина си на хранене. Възможно е да нямате хранителни алергии, но някои храни да обострят хремата и дискомфорта ви през пролетта. Яжте повече риба. Сьомгата е най-добрият избор (омега-3 помага за неутрализиране на алергените). Яжте ябълки (витамин С и кверцетин, съдържащи се в кората, ще намалят реакцията на цветен прашец), червеното грозде, поради високото си съдържание на антиоксиданта ресвератрол, също ще бъде изключително полезен за страдащите от алергии.

Придържайте се към някои правила и ограничения в начина на живот: 

0 Ако сте алергични към цветен прашец, опитайте се да прекарвате по-голямата част от времето си у дома. Изберете времето за разходки на открито, когато въздухът съдържа минимално количество цветен прашец.

0 Дръжте прозорците и вратите у дома си плътно затворени. Ако е възможно, вземете пречиствател на въздуха, който ще елиминира не само цветния прашец, но и други замърсители.

0 Ако имате животни, не ги пускайте твърде често да играят в тревата. Полените полепват по козината, което ще засили симптомите ви.

* Кверцетинът е растителен флавонол от групата на полифенолите. Съдържа се в много плодове, зеленчуци, семена и зърнени храни. Значителни количества от него се съдържа в каперси, червен лук и зеле. Кверцетинът контролира производството на хистамини от организма.