Експерти съветват как да прогоним тревогата от война, пандемия и други бедствия

Хормоните на стреса се отделят и при реални, и при въображаеми тревожни ситуации. Но днес не е нужно да си измисляме страхове. Те ни обсаждат отвсякъде – пандемия, война, природни бедствия, икономически трусове, прекалено натоварване.

Известният британски психолог Пол Тейлър препоръчва три метода за преодоляване и контрол над стреса и чувството за тревога. Първата техника е използване на физически упражнения. “По време на борба или бягство човек изгаря хормоните на стреса – обяснява проф. Тейлър, който е бил военен терапевт. – 30 секунди енергична физическа активност, например бягане на място, а после една-две минути дълбоко, бавно дишане, помагат при тревожни ситуации”.

Специалистът, който определя себе си като академик, но и като практик, съветва да се провежда самотерапия със студена вода. След топъл душ се облейте 30 секунди с хладка вода и се старайте да дишате спокойно, независимо че рязката смяна на температурата може да стресира организма.

За дългосрочно намаляване на тревожността се подлагайте малко по малко на въздействието на стресови обстоятелства, но ги комбинирайте с горните техники за релакс на принципа зареждане-разтоварване. Така психиката ви се учи да се справя с хормоните на стреса.

Според д-р Тейлър тренировките срещу едно пораждащо стрес явление помагат и срещу други страхове, защото реакцията на организма на различни стресови ситуации е еднаква.

Австралийският психотерапевт Рупърт Сондърс съветва

да почивате от гледането

и четенето на новини

и от ровенето в социалните мрежи, за да не ви вадят от релсите световните събития. Измислете начин да отвлечете вниманието си от тревожните вести на деня – например със спорт, йога, медитация, или се отдайте на любимото хоби. Събирайте се с близки хора, споделяйте им тревогите си и дори не сдържайте сълзите. Да си поплачете, е изпитана терапия.

Хранете се и си поспивайте добре, пийте повече вода, правете дихателна гимнастика, казва специалистът от Мелбърн.

Смяна на информационния фон препоръчва и московският лекар и тв водещ Сергей Агапкин. Ако театърът на военните действия и жертвите ви разтреперват, сменете сайта или канала, гледайте някой романтичен филм или весела хумористична програма.

Руският психиатър Антон Масякин съветва хората да редуват дейностите в течение на деня. “Ако повечето време се занимавате с умствен труд и се  заседявате, обезателно превключете на физическа активност”, казва той. Ако животът ви е движение, поспрете за малко, пуснете си филм, почетете книга, списание, казва той.

Сергей Агапкин съветва руснаците да включат в порциона си повече храни с витамин D, който помага за снижаване на тревожността. Яжте тлъсти риби като сьомга, морска пъстърва, скумрия и др. Излагайте се на слънце. Може да вземате витамина като добавка по предписание на лекар.

За справяне с тревогата и паническите атаки руският диетолог Елена Соломатина също

препоръчва храна, която

успокоява и стабилизира

нервната система

Освен богати на витамин D храни тя препоръчва продукти и напитки с триптофан - аминокиселина алфа, влияеща върху производството на хормони, които действат като  вътрешен опиат. Има я в пуешкото месо, кафявия ориз, гъбата кладница, бананите, доматите. Сред питиетата помагат отвара от лайка, мента, цикория, както и мляко с мед преди лягане.

Важен за нервната система е витамин B, който осигурява правилното предаване на нервния импулс и влияе върху много процеси на метаболизма. Той се набавя от пълнозърнест хляб, месо, черен дроб.

Добре е

да се консумират

продукти с витамин C

– шипки, кисело зеле, фибри. Тартановата и янтарната киселина също засилват устойчивостта на стрес, прочистват токсините. 

Магнезият успокоява и помага да заспиш – има го в зелените зеленчуци (аспержи, броколи, спанак, брюкселско зеле, рукола), семената като слънчоглед, орехите, бананите. Нормалното предаване на нервните импулси подпомагат мастните киселини омега-3 в рибата, морските дарове, лененото семе.

Не по-малко полезни са антиоксидантите, съдържащи се в касиса, боровинките, къпините, казва д-р Соломатина. Ако не им е сезон, може да се използват замразени.

Добре тонизира антиоксидантът коензим Q10, съдържащ се в животинските дреболии. Да не забравяме и яйцата – в тях има холин, който служи като невромедиатор.