Избягвайте оплаквачите и песимистите

Сядате на бюрото си и се каните да започнете работния ден, но колега се запътва към вас и повежда дълъг отегчителен разговор. След 20 минути досадно бъбрене той си отива, но вие сте изцедени и неспособни да свършите нещо като хората. Станали сте жертва на енергиен вампир.

Това са хора, които изсмукват силите ви и ви докарват до емоционална изнемога, обяснява Си Ен Ен. Любимото им поле за действие е офисът и днес, когато хората се завръщат там след продължителна работа от къщи заради ковид епидемията, те отново се развихрят.

Досадниците са най-различна  порода – от арогантни егоцентрици до манипулатори и нетърпими бъбривци.

“Такива хора са изтощителни и всеки контакт с тях е стресиращо преживяване”, казва Теса Уест, професор по психология в Нюйоркския университет и автор на книгата “Отровните колеги и какво да правим с тях”. Тя дава няколко съвета как да се пазим от такива хищници.

Първо трябва да ги разпознаем. Някои се издават по-лесно от други. Най-сигурният знак, че сте срещнали такъв вампир, е

чувството на несигурност и желание да се скриете,

когато се запъти към вас, казва проф. Уест. “Ако усетите, че пулсът ви се ускорява и ръцете ви започнат да се потят, значи сте в опасност”, отбелязва тя. Нежеланието да разговаряте с някого, който не помага, напротив, пречи на работата ви, също е индикатор.

Подобни образи често се прикриват като общителни симпатяги, винаги готови да дадат принос на срещите и заседанията и се натискат да участват във всичко, за да бъдат забелязани и оценени, но рядко наистина изпълняват задачите. 

Други енергийни вампири са отявлени песимисти, допълва Питър Иконъми, автор на ръководство за справяне с трудни колеги, досадни началници и други зловредни личности. Това са хора, които нахлуват в стаята ви като буреносни облаци и с времето тласкат и вас към негативизъм.

Мениджърите не са изключение от тази група върколаци, казва Уест. Шефове, които разпределят работата между останалите, но самите те не вършат нищо и си измислят несъществуващи проблеми, също може би са енергийни вампири, предупреждава тя.

Сдържаните, тихи и затворени характери са тяхната най-честа мишена,

защото ги смятат за безобидни жертви, които няма да се опълчат

и да им навредят, пояснява Питър Иконъми. Според него вампирите, които пият енергия, също усещат слабост, затова прeследват онези, които не влизат в  конфликти, лесни са за манипулиране и изпитват неудобство да се противопоставят. Те избягват колеги с широки контакти в работата, обществото и социалните мрежи, защото тези контакти действат като своеобразни телохранители, казва Уест.

Успешен начин да възпрете енергийния вампир да ви се нахвърли, е да осъзнаете, че сте мишена, казва Иконъми. Забележите ли подобни сигнали, откажете да се включите в играта.

Най-добре е да избягвате всякакво общуване, но ако това е невъзможно, минете към прям и твърд подход с реплики като: “Хайде, време е да си тръгваш, този разговор приключи”, съветва Уест. Тя използва прост трик, за да разкара досадниците – скача от стола и стои права. “Не оставайте   седнали на бюрото – енергийните вампири не улавят фините жестови сигнали, че е време да си тръгнат, и биха киснали в кабинета ви безкрайно. Но изправянето ви на крака все пак ги притеснява, дава им да разберат, че бързате и нямате време за разговори. За да се отървете от капана,

кажете, че трябва да излезете,

после си обърнете гърба и идете в тоалетната или барчето.”

Както обикновените вампири, и енергийните се дърпат от слънчевата светлина. Те избягват ярките, ведри, позитивни личности, казва Иконъми. “Ако по природа сте оптимисти и отблъсквате отрицателното им излъчване, те ще се насочат към някой по-слаб, който няма същата защита.”

Как да разберете дали вие самите не сте енергийни вампири? Когато забележите, че

колегите ви избягват

и свиват в друга посока по коридорите или си обръщат главата, когато влезете в стаята, значи трябва да се замислите.

Ако постоянно се опитвате да организирате срещи и пишете безброй дълги имейли, без да получавате отговор, това също е знак, обяснява Питър Иконъми. Хората не искат да ви нагрубят, че ги занимавате с глупости, затова просто мълчат.

Мълчанието е обратна връзка, която ви дава да разберете, че трябва да промените стила си на общуване и да спазвате определени граници, допълва Теса Уест. Съветът ѝ е да изпращате не повече от три къси мейла на човек дневно и ако не получите отговор, да прекратите. Спазвайте правилото да не се отбивате без конкретна причина в стаята на колега повече от веднъж седмично.