Учени подмладили клетките на кожата на 53-годишна жена с цели 30 години, съобщи Би Би Си. Така те си възвръщат функции, които с напредването на възрастта естествено загубват и започват да работят сякаш отново са на 23.

Находчивият екип от изследователи, които са част от института Бабрахам, работещ съвместно с университета в Кеймбридж, вярват, че могат да направят същото с други тъкани в тялото. Крайната цел е да се разработят лечения за диабет, сърдечни и неврологични заболявания, обикновено свързани с възрастта.

Технологията е изградена върху техниките, използвани за създаването на клонираната овца Доли преди повече от 25 години.

Ръководителят на екипа, проф. Волф Рейк от Института Бабрахам в Кеймбридж, казва пред Би Би Си, че се надява техниката в крайна сметка да може да се използва, за да поддържат хората по-здрави за по-дълго време, в процес на остаряването им.

„Мечтаем за нещо подобно. Много често срещани болести се влошават с напредването на възрастта и да мислим как да помогнем на хората по този начин е изключително вълнуващо“, казва той.

Проф. Райх обаче подчертава, че работата, която е публикувана в сп. eLife, е в много ранен етап. Той обяснява, че трябва да се преодолеят няколко научни препятствия, преди да може да се премести от лабораторията му в клиниката. Проф. Райх допълни, че демонстрирането за първи път, че подмладяването на клетките е възможно, е критична стъпка за продължаването напред.

Произходът на техниката датира от 90-те години на миналия век, когато изследователи от института “Рослин”, точно до Единбург, в който учени разработиха метод за превръщане на възрастна клетка на млечната жлеза, взета от овца, в ембрион. Това доведе до създаването на клонираната овца Доли.

Овцата Доли е първото клонирано млекопитаещо.
Овцата Доли е първото клонирано млекопитаещо.

Целта на екипа на “Рослин” не е бил да създава клонинги на овце или на хора, а да използва техниката за създаване на така наречените човешки ембрионални стволови клетки. Изследователите се надяваха, че могат да бъдат отгледани в специфични тъкани, като мускулни, хрущялни и нервни клетки, за да заменят износените части на тялото.

Техниката на Доли беше опростена през 2006 г. от проф. Шиня Яманака в университета в Киото. Новият метод, наречен IPS, включва добавяне на химикали към възрастни клетки за около 50 дни. Това довело до генетични промени, които превърнали въпросните клетки в стволови.

И при техниката на Доли, и при IPS, образуваните стволови клетки трябва да прераснат в клетките и тъканите, от които пациентът се нуждае. Това се оказва много трудно и въпреки прекараните в усилена работа десетилетия, използването на стволови клетки за лечение на заболявания в момента е изключително ограничено.