Защо хората със затлъстяване и хронично болните деца да се ваксинират? Трябва ли ми бустер? Всички отговори и много лични истории - на едно място

Защо при хората със затлъстяване рискът от влизане в болница и смърт при COVID е по-висок? Каква е връзката между слабата имунизация и появата на нови мутанти на вируса? Защо е важно децата с хронични заболявания да бъдат защитени, какво да правя, ако планирам бебе, кога е време за бустер - на тези и още много въпроси отговарят специалистите в новата платформа “Плюс мен”. А в ютюб канала и известни хора споделят своите лични истории.

Информационната кампания на здравното министерство стартира този месец. След 2 г. пандемия вече е налице достоверна информация за ползите от ваксините и как благодарение на тях да се научим да живеем с COVID занапред. Пандемията не е приключила, а над 92% от постъпилите в болници у нас са били неваксинирани, отчете здравният министър проф. Асена Сербезова. Сайтът е www.плюсмен.бг.

Виртуозният пианист и композитор разказва своята история за вируса в клипче, което започва с детската песен “Дъга” и завършва с “Любовни мечти” на Лист

Музиката и медицината имат много общо. Израснал съм в лекарско семейство, но и баща ми, и майка ми бяха много музикални. Сестра ми, която също завърши медицина и е микробиолог, е отлична пианистка. Именно тя беше категорична, че семейството ни трябва да се ваксинира срещу COVID-19.

Това разказа за “24 часа” маестро Виктор Чучков, който е сред лицата на кампанията на Министерството на здравеопазването в подкрепа на ваксинацията “Плюс мен” и участва в специално клипче.

В него виртуозният пианист и композитор споделя откровено за собствената си среща с болестта.

Проблемът при професора е

сърдечна операция

преди 8 г., извършена от друг известен професор - кардиохирурга Генчо Начев. Затова има риск инфекцията да протече опасно.

Маестро Чучков не пропуска да седне на рояла, за да се обърне към зрителите в ютюб канала на кампанията - още едно доказателство, че музиката и медицината при него са свързани.

Започва с фраза от популярната детска песен “Моля, кажете не на шега, кой нарисува тази дъга...” - композирана от него, тя прочу България първо на фестивала в Болоня, а после и в цяла Европа. Момченцето, което тогава я изпълнява, е синът му Борислав. Днес той и брат му Виктор са известни като тандема “Чучков брадърс”, който стои зад едни от най-успешните български филми от последните години като "снимка с Юки", “Тилт”, “Пеещите обувки” и “18% сиво”. А професорът написа уникалната музика към последните три.

Разказа си за своята среща с COVID пък маестрото завършва с романтичното ноктюрно на Ференц Лист “Любовни мечти”.

Ваксината не лекува, но предпазва, обяснява Чучков. Тя дава основа за по-леко протичане, убеден е професорът, прекарал заболяването в началото на пандемията.

Казва, че дори не вдигнал температура, но заради сърдечната операция, която го прави уязвим за усложнения, синовете му настояли няколко дни да бъде в болница. Днес се чувства добре. А за това, че

хубавата музика

лекува,

маестрото може да приведе много доказателства. Като например как, когато преди десетина години си счупил палеца. “Много бързах за някъде и буквално летях по стълбите в Музикалната академия. Пръстът ми влезе в парапета, а аз го изпреварих”, описва той премеждието. В “Пирогов”, докато му слагали пластина за фиксиране, слушал прекрасната музика на Моцарт. Убеден е, че лекарите не са я пуснали специално за него, а са свикнали да звучи в операционната. На генерална репетиция с диригента и цигулар Мартин Пантелеев

На генерална репетиция с диригента и цигулар Мартин Пантелеев

Спомня си и за големия органист Алберт Швайцер, който заминава в Африка и със собствени средства създава болница.

Музиката преминава границите, за нея светът няма врати, а класическата не угасва вече повече от 400 години.

“Замислил съм да направя нещичко за това, заради което в последните дни се събуждаме с голям страх. Войната е голяма заплаха за всички”, казва още маестрото за идеята си за нова композиция и пожелава и войната, и пандемията да приключат час по-скоро.

1994 г.: С композитора Енио Мориконе на запис на музиката към филма “Октопод 8”
1994 г.: С композитора Енио Мориконе на запис на музиката към филма “Октопод 8”
Проф. Виктор Чучков със съпругата си Елена и синовете Виктор и Борислав на премиерата на филма “18% сиво” през 2020 г.
Проф. Виктор Чучков със съпругата си Елена и синовете Виктор и Борислав на премиерата на филма “18% сиво” през 2020 г.