Древна практика пази от кариес,

лош дъх и кървене на венците

Кокосовото масло инхибира бактериите, които са основната причина за кариеси по зъбите.

Почистването на устата и зъбите чрез изплакване с масло съществува от около 3000 години. Това е практика от Аюрведа - система за поддържане на здравето на ума и тялото, чийто основен принцип е, че в балансирано състояние човешкото тяло може да се самолекува.

Тази аюрведична практика е известна още като смучене или жабурене с масло. Използва се като традиционен индийски народен лек за предотвратяване на кариес, лош дъх, кървене на венците и за укрепване на зъбите и венците.

Ползи за оралното здраве

Доказано е, че масленото изплакване (смучене) има благоприятен ефект върху оралното здраве. Тази практика е ефективен механичен метод за почистване на зъбите и най-малките пролуки (кухини) в близост до корените им. Там се задържат остатъци от храна, които не могат да бъдат почистени с обикновена четка за зъби. Зъболекарите обикновено препоръчват използването на фини цилиндрични четчици за междузъбното пространство, конци или мазила за зъби като превантивна мярка срещу кариес в тези тесни участъци.

Популярни масла за жабурене са сусамовото и слънчогледовото. Те обаче са с високо съдържание на омега-6 мастни киселини, които получаваме достатъчно всеки ден. Много подходящо за целта е студено пресованото, непреработено кокосово масло по няколко причини.

Бактериите са основната причина за лош дъх и кариеси по зъбите. Те имат липидоразтворими мембрани, които се разрушават поради механичното действие в процеса на засмукване или жабурене с масло. Резултати от изследвания показват, че изплакването с масло подобрява процеса на осапуняване или на разрушаване на бактериалните мембрани.

Докато сусамовото и слънчогледовото масло допринасят за функционалното унищожаване на бактериите, кокосовото масло има още едно предимство. То е средноверижна мастна киселина, която инхибира Streptococcus mutans, бактериите, които са основната причина за кариеси по зъбите.

Освен това предпазва от гъбична инфекция, развиваща се в устата, позната като млечница. Тя често засяга хора с отслабена имунна система, както и новородени деца и кърмачки.

Как се прави почистването

За изплакване с масло се взема една супена лъжица кокосово или друго масло по избор.

Това е количеството, препоръчано за начинаещи. При температури под 24,4 градуса кокосовото масло

има твърда текстура, която

бързо се втечнява

веднага щом се постави в устата и започне да се жабури.

“Като използвате мускулите на езика и бузите, започнете да движите маслото в устата, като го прекарвате през зъбите - съветва д-р Джоузеф Меркола, популярен американски остеопат и автор на бестселъри от списъка на New York Times. -Тези движения са естествени и не причиняват дискомфорт”.

Маслото не бива да се поглъща след изплакване. Ако се появи желание за преглъщане, важно е първо да се изплюе. След това процедурата може да започне отново.

“Маслото, което движите в устата си, убива бактериите - пояснява д-р Меркола.- По време на този процес слюнката и бактериите се смесват с маслото, поради което то не бива да се поглъща.

След около 15-20 минути жабурене то започва да се сгъстява и придобива млечнобял цвят. Може да се изплюе в кофата за боклук. Ако сте на открито, използваното масло не бива да попада върху растения. Получената течност е достатъчно мазна и не е желателно да се изхвърля във водопровода. С течение на времето тази практика за почистване на зъбите и устата може да стане толкова обичайна, колкото и миенето на зъбите.”

Ако се повиши pH в устата след изплакване с масло, допълнително ще се потисне развитието на бактериите.

За целта се смесват 1 чаена лъжица

сода за хляб с около 150 мл вода

С получения разтвор се изплаква устата, за да се алкализира средата в устната кухина. Тъй като бактериите се нуждаят от кисела среда, повишеното pH ще попречи на растежа им.

Здравето на зъбите влияе върху общото физическо състояние

Оралното здраве оказва влияние върху физическото здраве. Човек може да оцени здравословното си състояние по венците и меките тъкани в устата.

През последните 50 години се наблюдава промяна в отношението към оралното здраве, която вече не се ограничава до състоянието на зъбите и венците. Беше признато, че в устната кухина са съсредоточени жизненоважни тъкани и функции, които са от решаващо значение за цялостното здраве.

Устата е огледало на здравето или болестта, индикатор или система за ранно предупреждение, достъпен модел за изследване на други тъкани и органи и потенциален източник на патологии, засягащи други системи и органи.

Патогените и токсините навлизат в тялото през устата. Последните проучвания показват, че оралните инфекции са свързани с диабет, сърдечносъдови заболявания и проблеми по време на бременността.

Лошото състояние на зъбите също може да увеличи риска от деменция, предизвикана от пародонтоза или заболяване на венците. След оценка на данните от повече от 4000 възрастни над 65 години учените установили, че

хората с най-малко зъби, които не са

използвали протези, са с много по-висок

риск от развитие на деменция,

отколкото тези с 20 или повече зъба.

Пародонтозата е хронично възпалително заболяване, което засяга не само устната кухина. Проучвания откриват връзка между диабета и пародонтита сред диабетиците. Те са установили, че лечението на пародонтозата при диабетиците намалява нуждата от инсулин.

В друго проучване изследователите откриват, че пародонтозата повишава риска от хронично бъбречно заболяване. Хората със заболяване на венците са 4 пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с него, отколкото тези, които не страдат от пародонтоза.