Психолог дава 5 съвета за постигане на вътрешно спокойствие

Най-лесно е при нервен срив да глътнем успокоително. Но хапчетата пристрастяват и невинаги действат. Руската психоложка Ирина Белоусова описва пред сп. “Ел” пет прости начина за справяне с вътрешното напрежение и прогонване на стреса.

1. Изяснете си

какво предизвиква

стресовото състояние,

което ви мъчи. Причините може да са различни – от преумора в работата до преместване в ново жилище. Сред най-често срещаните фактори е страхът. За да се успокоите, запитайте се какво точно ви притеснява. После опитайте да вникнете в опасностите, които уплашеното ви съзнание рисува, и ги изживейте мислено. Представете си какво ще стане, ако страхът ви е оправдан, и какво - ако не е. Спомнете си, че това не са първите проблеми, които преживявате, и ще убедите ума и тялото си: “Беше и мина”.

Според Ирина Белоусова причината за всяко безпокойство е конфликт, вътрешен или външен: “Разделете конфликта на части, изиграйте възможните варианти за разрешаването му и ще престанете да го възприемате като огромен, плашещ проблем, обяснява психоложката.

2. Концентрирайте се върху

детайлите на момента

Този похват възстановява самоконтрола в момент на стресови състояния. Медитативното съсредоточаване върху сетивата помага да се отпуснете и да почувствате, че владеете ситуацията, казва Белоусова. Това не е трудно.

На връщане от работа например прогонете потискащите мисли, като се опитате да синхронизирате стъпките си с ритъма на музиката, която звучи в слушалките ви. Или, чакайки на светофара, затворете очи и пробвайте да познаете кога ще дойде зеленото.

Будистките практики също препоръчват да фокусираме съзнанието си върху това, което правим в момента. То може да е всекидневна рутина - миене на ръце и зъби. Важното е деликатно да отдалечим от тормозещия ни проблем блуждаещия си ум. При миенето на ръце например се съсредоточете върху шума на водата, усещането на пяната върху кожата, аромата ѝ, учат източните наставници.

Благоуханията също са важни - изберете етерични миризми - лавандула, мента, босилек, които успокояват и стимулират ума. Съсредоточете се и върху вкуса. Ако пастата ви за зъби ухае на цитрус и билки, отдайте се на тази наслада и ще забележите как напрежението напуска тялото ви.

3. Направете

цифров детокс

Проверявате пощата си, отговаряте на съобщения, влизате във фейсбук, четете новините, пак преглеждате пощата. И така цял ден… Свикнали сме да държим постоянно смартфона и ноутбука подръка, но тялото ни не е. Затова е важно да контролираме потока информация, която усвояваме. Филтрирайте новинарските съобщения в социалните мрежи и оставете само хора, общуването с които е по силите ви и информацията, получена от тях, ви интересува. Това е приятен минимум, който спасява от неприятния синдром на пропуснатите възможности - чувство, че нещо ти се е изплъзнало, казва Ирина Белоусова.

Според нея постоянно изскачащите съобщения са ярък пример за хаотичен информационен поток, който натоварва сериозно психиката. “Редовно чистете информационното си пространство и оставяйте в него само това, което ви носи радост и полза. Като се изолираме от информационния шум, пестим енергия и защитаваме мозъка от пренатоварване”, обяснява тя.

4. Въведете ред

Почистването на дома е сред най-добрите лекарства срещу униние и депресия. Когато шетате, това ви отвлича от дразнещи фактори и започвате да чувствате, че контролирате живота си - дори това да е само задоволство от блесналия апартамент. Психоложката напомня, че почистването е от голямо значение в борбата със стреса и не е по-лошо от дълбоката медитация.

“Порядък отвън – порядък отвътре. Когато около вас цари изрядност, става ви много по-лесно да мислите”, уверява тя. Не се насилвайте - ако не ви се вади прахосмукачка, заемете се с друго. Излъскайте само кухнята - това е достатъчно, за да се разсеете и успокоите. Помислете коя дейност особено ви харесва - да изтриете огледалата или да смените спалното бельо. Мнозина например обичат да мият чинии на ръка, въпреки че имат съдомиялня. Избирайте натурални продукти без синтетични аромати. Така предпазвате не само кожата и белите дробове, но и нервната система, казва Ирина Белоусова.

Подредете и телефона си: изтрийте приложенията, които не ползвате, някои от безбройните снимки, кеша, кошчето за боклук.

Почистете и бюрото си от ненужното. Не става дума за педантизъм, а за оптимизиране на пространството и ред в душата.

5. Погрижете се

за тялото си

То често става жертва на нашите стресови състояния. Някои забравят да си измият зъбите или главата. Други нямат сили за това. “Ако пренебрегвате грижата за тялото, то поема удара върху себе си и попива стреса като гъба”, обяснява психоложката. Много експерти препоръчват ароматерапията за борба с умората и стреса - маслата облекчават нервното напрежение, понижават кръвното, нормализират съня. Същото важи и за процедури като маски за лице и вани, пълни с балончета. Или тоник за изплакване на устата с антиоксидантни свойства.

Дори ако изберете само един успокояващ метод от целия списък, със сигурност състоянието ви ще се подобри. Защото най-важното е да насочите вниманието към себе си. Добре е да се погрижите се за физическото си благополучие предварително. Тялото ви ще ви бъде благодарно, ако му осигурявате ежедневна хигиена, качествена храна, пълноценен сън, балансиран полов живот, редовни упражнения и профилактични медицински прегледи.