Хората с преждевременно остаряла ретина са с по-голям риск

Поетите наричат очите прозорец към душата, но според лекарите те говорят много и за човешкото здраве. Известно е, че сухото око може да е сигнал за ревматоиден артрит. Повишеният холестерол причинява бели, сиви или синкави кръгове около цветната част на окото – зеницата.

Меднозлатист пръстен около ириса медицината тълкува като признак за болестта на Уилсън, рядко генетично заболяване, което причинява натрупване на мед в мозъка, черния дроб и други органи, и ги поразява.

И това не е всичко. Увреждането на кръвоносните съдове в задната част на окото - ретината, може да бъде ранен знак на поражения вследствие диабет, високо кръвно налягане, стесняване или пълно запушване на коронарна артерия, рак, както и глаукома или свързана с възрастта макулна дегенерация.

Проверката за

признаци на заболяване е

ключова причина лекарят

да разширява зениците ви,

за да надникне дълбоко в очните дълбини при годишните офталмологични прегледи.

Наскоро австралийски учени добавиха още едно уникално изследване на очната ретина, чрез което по лесен неинвазивен начин се определя истинската биологична възраст на тялото, която може и да не съвпада с хронологичната възраст на пациента.

“Ретината е уникален достъпен “прозорец” за оценка на основните патологични процеси на системни съдови и неврологични заболявания, свързани с повишен риск от смъртност”, обяснява ръководителят на изследването Мингуанг Хе, професор по офталмологична епидемиология в Университета в Мелбърн и в Центъра за очни изследвания на Австралия. Резултатите от него са публикувани в British Journal of Ophthalmology.

За откритието си експертът е анализирал 130 000 изображения на ретината на пациенти между 40 и 69 години. Чрез дълбоко обучение - компютърен метод за едновременна обработка на данни, екипът на д-р Мингуанг Хе оценява разликата между биологичната възраст и здраве на окото и реалната възраст на пациента.

При над половината от участниците в експеримента е установено, че ретината е поне с 3 години по-стара от годините върху удостоверението за раждане. При някои разликата е била 10 години.

В продължение на 11 години лекарите сравнявали получените данни с тези за здравословното състояние на изследваните и така свързали причините за смъртта с остаряването на ретината. Изследователите са установили, че рискът от летален изход по някаква здравословна причина се повишава с 2% за всяка година разлика между биологичната и реалната възраст. По-големи разлики от рода на 5 и 10 години, измерени чрез ретината, увеличават риска от смърт от определени болести значително - до 67%, дори и след като се изключат фактори като високо кръвно налягане, затлъстяване, тютюнопушене и др.

Откритието ще позволи в близко бъдеще чрез сканиране на очните дъна да се определи каква опасност от смърт грози пациента и след колко време.

По време на проучването

5% от пациентите починали,

главно от рак, сърдечни заболявания, деменция.

“Данните показват, че възрастта на ретината е сигурен биомаркер за остаряването на организма - казва Лиза Дзоин Дзо, един от авторите на теста. - Най-вътрешната обвивка на очната ябълка е идеален материал за оценка на основните патологични процеси на системни съдови и неврологични заболявания, свързани с повишен риск от смъртност”.

И предишни експерименти са доказали, че изображения на ретината съдържат информация за сърдечносъдови проблеми и хронични бъбречни заболявания и са предупредителен сигнал за пациента. Специалистите предричат, че новото изследване скоро ще стане рутинно за цялостното състояние на организма и риска от смърт, а това ще улесни вземането на превантивни мерки.