При минусови температури всички органи страдат и изискват специална грижа

Ниските температури по различен начин влияят на отделните части на тялото. Д-р Даниъл Аткинсън от сайта за здравни онлайн консултации treated.com обяснява пред сп. “Ел” какво причинява студът на органите ни и какво да правим в такива случаи.

Мозък и сърце

При студено време хипоталамусът в главния мозък реагира на сигнали от нервните окончания и отделя хормони, свиващи кръвоносните съдове. Това до известна степен предпазва от охлаждане и регулира телесната температура, за да запази топлината на жизненоважни органи. Когато организмът е подложен на силен студ дълго време и се получи хипотермия, функцията на хипоталамуса може да повлияе на процеса на мислене и в такива условия човек губи способност да разсъждава ясно.

През зимата организмът консумира повече кислород и изпомпва по-голямо количество кръв към важни органи, за да ги затопли. Пулсът се ускорява, за да отговори на тази потребност. Сърцето страда от студа, може да се появят болка, стягане и тежест в гърдите. Хората със сърдечни проблеми развиват симптоми на стенокардия, задух, сърцебиене и усещат обща слабост и главоболие.

Пръсти и коса

Ниските температури свиват кръвоносните съдове. Нарушението на кръвния поток влияе силно на пръстите на ръцете и краката. Това веднага се забелязва, тъй като те побеляват, а после посиняват. Следват изтръпване, болка, а при измръзване в голям студ – до мехури.

В екстремни случаи тъканта, изложена на силен мраз за дълго време (дълбоко измръзване), може да умре, започва некроза. Може да се наложи хирургично отстраняване. Но за това трябва да прекарате поне половин час с тънки дрехи в силен студ.

Хормоните, които хипоталамусът отделя, карат кожата да действа като изолатор и да удържа топлината на тялото. В такива случаи косата прилепва към скалпа, накъсва се и се наелектризира, губи форма и обем. Скалпът става груб и изпръхнал.

Нос, устни, бял дроб

Кожата вътре в носа изсъхва, напуква се и става податлива на дразнене. Същото става и с тънката кожна ципа на устните, така че тя изисква специална грижа и защита с кремове през зимата.

Обикновено носът, устата и гърлото затоплят и овлажняват въздуха, преди той да достигне до белите дробове. Но ако времето е твърде студено, той няма време да се затопли и затова мускулната тъкан на дихателните пътища потрепва, започват спазми, а това води до затруднено дишане и кашлица. Сухият студен въздух може да доведе до пристъпи на астма.

Мускули, кръвоносни

съдове, кожа,

пикочна система

В първите минути на студено мускулите може да се свият неволно - това е нужно на тялото, за да изработи енергия и да усили циркулацията на кръвта. Тогава усещаме леко треперене, което с привикването към ниската температура отминава.

Кръвоносните съдове се свиват, за да доставят по-бързо кислород до важните органи. Хормоните, отделяни от хипоталамуса, дават такъв сигнал на съдовете – да осигурят кръв към жизненоважни органи. Но онези, които не са приоритет, не получават достатъчно кислород. Тези части на тялото включват и крайниците.

Студеното време може да причини копривна треска и алергични реакции, при които избиват червени, подобни на обрив петна по кожата.

Не се учудвайте, ако в хладното време по-често ви се ходи до тоалетната. Студът повишава кръвното налягане и е опасен за хипертоници. При това високото кръвно кара бъбреците да филтрират повече течности от кръвта и води до повишена нужда от уриниране. Ниските температури често причиняват възпаление на пикочните пътища.

Вземането на мерки за защита на здравето в студено време е по-важно, отколкото си мислим, предупреждава д-р Аткинсън. При силен спад на температурата човешкият организъм става по-податлив на болести.

Как да се пазим?

Излизайки в студа, не забравяйте да се облечете топло. При минусови температури ползвайте термобельо или няколко ката дрехи. Слагайте плътни чорапи и ръкавици – крайниците се нуждаят от специална защита.

Доказано е, че през главата губим 7-10 % от телесната топлина, така че излизането навън без шапка е много рисковано. Тя помага за поддържане на телесната температура.

Постарайте се да ограничите времето, което прекарвате на улицата в студ. Ако ви се налага по-дълъг престой, спазвайте горните изисквания.

Движете се – ако се

застоите, ще замръзнете

В студено време гореща напитка или супа помагат на тялото да поддържа подходяща вътрешна температура. Внимавайте по заледените улици – може да паднете и да получите сериозни травми. Изберете топли обувки, чиито подметки не се пързалят.

Излизайки в студа, не забравяйте да се облечете топло.

СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ
Излизайки в студа, не забравяйте да се облечете топло. СНИМКИ: ПИКСАБЕЙ