До края на годината на бутилките ще се изписва енергийната стойност

Наливайки си чаша вино или уиски след работа, вероятно мнозина си задават въпроса съвместими ли са алкохолът и диетата? И от какво трябва да се лишат в дневното меню, за да си позволят релаксираща напитка.

Преди дни Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) и “Спиритс БЪЛГАРИЯ” се договориха на етикетите на бутилките да се изписват калориите. Целта им е до края на годината всеки две от три бутилки, пуснати на пазара у нас и в ЕС, да показват и енергийната стойност. Ще се изненадате, но алкохолните напитки

съдържат

повече калории,

отколкото

предполагате Приятно изключение е може би само бялото вино, което го прави предпочитана напитка в повечето диети. Особено ако при ферментацията на плодовете не се добавя допълнително захар, за да се вдигне градусът на алкохола. А ако гледаме само калориите, бирата е най-долу в списъка. (Виж инфографиката).

Макар всяка държава да има свои стандарти за приема на алкохол, общовалидни са тези на Световната здравна организация (СЗО). Според тях за умерена се приема консумацията на 190 ml бира (60 калории), 85 ml вино и 25 ml концентриран алкохол.

По стандартите на СЗО 500 ml бира и 175 ml червено вино съдържат 2 единици алкохол. Допустимият прием на седмица при мъжете е 21 единици. При жените дозата е по-малка – 14, което означава по чаша на ден.

Няма спор, че най-калорични са сладките ликьори. Средно 100 мл от питието съдържат близо 300 калории и около 40% въглехидрати. Енергийната им стойност варира, като стандартно съдържат около 120 калории.

Водката – една от най-предпочитаните спиртни напитки, също не отстъпва по калоричност. По чистота тя се приближава най-много до спирта. Енергийната ѝ стойност варира според градуса, но стандартно във водката има между 200-250 калории на 100 мл. От значение са и добавките, използвани за подобряване на мириса и вкуса ѝ. Тъй като водката стандартно се пие с безалкохолно, може да бъде и доста по-калорична. В нея има и въглехидрати, останали от зърнените култури. За радост на почитателите ѝ обаче те са малко – 0,4% на 100 мл.

Други твърди алкохоли като уискито и ракията са с подобна енергийна стойност, но тя варира според градуса и примесите. Средно на 100 мл двете напитки съдържат между 210-230 калории, а въглехидратите им не се различават особено от тези на водката. За ракията се сочи, че

калориите

ѝ могат да

достигнат

и до 300

на 100 мл,

но това зависи от начина на приготвяне.

Феновете на коняка и брендито трябва да знаят, че добавят към дневния прием още 175-200 калории, ако са изпили по 100 мл.

Калоричността на една от най-предпочитаните напитки, каквато е виното, също варира. Домашното червено вино може да съдържа между 50-250 калории и около 2,5% въглехидрати на 100 мл. 60-70 калории е енергийната стойност на 100 мл бяло вино, ако е сухо. Сладките имат между 100-120 калории на 100 мл, а десертните – между 120-180. Стандартната чаша вино е 150 мл, тоест човек приема между 75-375 калории. Ако го мерите в бутилки, средно в една калориите варират от 500 до 1800. Въпреки разликата между сортовете вино,

енергийната

стойност на

червеното не се

отличава

съществено от

тази на бялото, като е по-висока при по-голямо съдържание на алкохол.

Привържениците на узото трябва да добавят 224 калории на 100 мл към дневния си прием. Ако предпочитате българската мастика, още 116 отгоре, или 340 калории.

Щадящо за диетата е мартинито - на 100 мл са 145 калории, а ако е сладко, стигат до 160.

Ако пийвате шампанско по специални случаи, имайте предвид, че една чаша е средно около 200 калории, тоест между 70-120 калории на 100 мл.

Чисти около 210 калории на 100 мл съдържа джинът - в него няма никакви мазнини и въглехидрати, нито протеини.

Ето и няколко интересни сравнения, които по-нагледно показват колко калории приемаме с питиетата си.

Едно голямо

уиски се равнява

на две парчета

торта

Ако сте фен на сайдера – една бутилка е равностойна на калориите в един бургер. Калориите на един коктейл пък се изгарят при умерено тичане час и половина. Средно в един коктейл може да има около 500 калории, което е 1/4 от дневния калориен прием на човек. А ако ви се тича само 20 минути – заместете коктейла с една чаша бира. Калориите в една голяма водка ви струват две шопски салати, а чашата бира – 100 г пържени картофки. Канадският диетолог Карън Греъм твърди, че

калориите в

6 бири се

равняват на

цял хляб

Една чаша от 250 мл вино, било то червено или бяло, е равностойна на пакет чипс.

В умерени количества алкохолът обаче има и ползи за здравето. Антиоксидантите и полифенолите във виното например действат благоприятно на кръвното налягане, защото имат лек ефект на разширяване на кръвоносните съдове. Релаксират и нервната система. Антиоксидантите имат и противовъзпалителен ефект, понижават холестерола и сърдечносъдовия риск, сочат данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.