25-годишна родилка почти ослепя след боледуване

- Доц. Оскар, казвате, че коронавирусът минава през зрението, дори сте имали случаи на трайна и необратима слепота. Колко опасен е за очите?

- Да, вирусът на COVID може да засегне зрението, включително и да причини тежка увреда, а дори и слепота. През последните близо две години с колегите в нашата клиника сме описали и документирали редица случаи на пациенти с тежко засягане на зрителните функции в резултат на COVID.

Най-често зрението се уврежда в резултат на компрометираното кръвоснабдяване на ретината или зрителните нерви, тъй като вирусът на COVID причинява повишена съсирваемост на кръвта. В тези случаи пациентите

съобщават за внезапна загуба на зрение,

като само бързата и адекватна лекарска намеса за възстановяване на кръвотока може да помогне.

За съжаление, пациентите се обръщат няколко дни след оплакванията си и за съжаление, в тези случаи почти нищо не може да се направи.

Намалението на зрението може да се забележи и след преболедуване от COVID-19, като през последната година наблюдавам все повече пациенти, които изведнъж изпитват силно затруднение със зрителната работа наблизко. Причината е в мускулната умора на очите и по-точно на системата, отговорна за акомодацията (способността да виждаме ясно наблизо).

Самият аз изпитвах подобни проблеми след преболедуването,

като освен намаленото зрение имах и главоболие след продължителна зрителна работа. Лечението в тези случаи се изразява в носене на очила за близо.

Друга възможна причина за увредено зрение се наблюдава като усложнение на лечението на пациенти с COVID. Миналата година точно преди Коледа в клиниката постъпи мъж на 42 г., който съобщи за внезапна загуба на зрение с едното око, докато е бил хоспитализиран по повод на тежко протичащ коронавирус. Оказа се, че пациентът има хемофталм, или кръвоизлив, в стъкловидното тяло на окото, който бе резултат от разреждането на кръвта. Пациентът бе опериран за отстраняване на кръвта и няколко седмици по-късно зрението му се възстанови напълно.

- И новият вариант омикрон ли действа така?

- Засега не разполагаме с достоверна информация дали новият щам омикрон причинява по-тежко протичане от настоящите такива.

- Разкажете за 25-годишната родилка, която е почти ослепяла след COVID - закъсняла ли е да потърси лекарска помощ?

- Преди няколко месеца в клиниката постъпи млада родилка, която имаше тежка загуба на зрението на двете очи. Оказа се, че е претърпяла оклузия (запушване) на главните артерии на ретините на двете очи. Самата тя сподели, че няколко седмици по-рано е прекарала COVID, като първоначално не е имала никакви оплаквания, докато изведнъж не се появили зрителните нарушения. В резултат на лечението успяхме частично да възстановим зрението, но за съжаление, пациентката остана с трайно намаление на зрителната функция на двете очи.

- Могат ли пациентите да се предпазят от подобно развитие на болестта?

- Най-добрият начин да се предпазим от тежките усложнения на вируса е, като се ваксинираме. Тежкото протичане се наблюдава значително по-често при неваксинирани пациенти.

- Кой според вас е основният фактор, довел до ниския процент ваксинирани у нас?

- Според мен основно се дължи на това, че хората в България се поддават на конспиративни теории и вярват на всякакви псевдоексперти, вместо да се вслушват в доказалите се професионалисти. Също така смятам, че социалните мрежи предоставиха лесна трибуна за поляризиране на българското общество и

противопоставяне на хората с цел преследване на политически облаги

- Трябва ли зелените сертификати да са вход и за парламента?

- Към този момент няма по-ефективно средство. Разбира се, в България хората обичат да заобикалят законите и затова наблюдаваме порочната практика с фалшиви сертификати. Тъжно е, защото ние може да излъжем системата, но не можем да излъжем тази толкова коварна болест. И резултатът е видим -

много починали пациенти, които са заявили, че имат сертификат, 

но впоследствие се оказва, че не са ваксинирани

- И политици, и лекари казват, че е нужна здравна реформа. С какво трябва да започне промяната в здравния сектор?

- На първо място трябва да се справим с ковид кризата. А ние ще се справим само когато критична маса от хората в обществото разберат колко е важно да се ваксинират.

Здравна реформа не се прави за 1 ден, месец или година. Реформа не може и не трябва да се прави на “парче”, каквито опити имаше досега.

На този етап много важно е да се направи подходящият екип, който да разработи дългосрочна стратегия за реформа в българското здравеопазване. Защото в момента системата е порочна и нито медиците, нито пациентите, нито държавата са удовлетворени от състоянието, в което се намира.

- Необходимо ли е България да заимства от чуждестранен модел на здравеопазване?

- Няма перфектна здравна система. Всяка държава трябва да разработи своя уникална система, която в максимална степен да удовлетворява участниците в нея. Независимо от кой опит ще почерпим, аз смятам, че именно оттам трябва да започнем - да анализираме здравно-осигурителните модели на водещи държави в ЕС. Трябва да ни е пределно ясно, че съвременна медицина без пари няма. България е държавата, която отделя най-малко средства за здравеопазване както по абсолютен, така и по относителен дял от БВП.

Всеки гражданин на България трябва да осъзнае отговорността си за качеството на здравеопазването, като най-малкото, което е необходимо да направи, е да заплаща здравните си осигуровки.

CV

Доц. Александър Оскар e началник на Клиниката по очни болести в УМБАЛ “Александровска”

Завършва  Медицински Университет  в София. Има две специалности - по Неврология и по Офталмология.

През 2020 г. е избран за секретар на Българско дружество по офталмология, а през 2021 г. за председател на Българско дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика.