Комбинирайки познания по химия, физика, биология и инженерство, учени от университета "Макгил", Канада, са разработили достатъчно здрав материал за възстановяване на сърце, мускули и гласни струни, пише "Сайънс дейли".

Постижението им бележи сериозен напредък в регенеративната медицина.

Екипът, ръководен от професор Люк Монжо, е създал нов инжекционен хидрогел за възстановяване на увредени тъкани и органи, предаде БТА.

Хидрогелът представлява тип биоматериал, който осигурява на клетките пространство за живот и растеж. Веднъж инжектиран, той образува стабилна пореста структура, която позволява на живите клетки да растат и да преминават през увредени органи, за да ги възстановяват.

Никой друг инжекционен хидрогел не е имал едновременно висока порьозност и издръжливост, отбелязват учените. За да придадат на биоматериала въпросните свойства, те са добавили към състава му порообразуващ полимер.

Специалистите са тествали издръжливостта на хидрогела в машина, която са разработили, за да симулират екстремната биомеханика на човешките гласни струни. Новият биоматериал е останал непокътнат, докато други стандартни хидрогелове са се разпадали на парченца, неспособни за издържат натоварването.

"Резултатите са обнадеждаващи и се надяваме, че един ден новият хидрогел ще бъде използван за възстановяване на сърце, мускули и гласни струни", пишат учените.