Световната здравна организация няма данни да е намаляла ефикасността на ваксините срещу коронавирус след появата на щама Омикрон. Такива съмнения се породиха още в първите дни на откриването на новия вариант, в пъти по-заразен от Делта, съобщи дир.бг.

Още преди да са минали нужните 2 седмици за наблюдение и проби дали той се влияе от ваксини, СЗО предупреди за опасност да се разпространи по целия свят. С днешна дата обаче новините от световния форум на СЗО са по-скоро към успокоение, че те ще спрат и Омикрон.

СЗО не смята, че е необходимо да бъдат създавани нови ваксини, тъй като фармацевтичните компании трябва да внесат само незначителни изменения в състава на вече разработените.

Досега 23 държави са съобщили за наличието на Омикрон, открит в Южна Африка, съобщи генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на брифинг в Женева. „И този брой несъмнено ще нарасне”, добави той.

На този фон председателят на Еврокомисията вече заговори за задължителност на ваксините срещу коронавирус.

Урсула Фон дер Лайен призова членките на Евросъюза да обмислят и обсъдят въвеждането на задължителна ваксинация срещу COVID-19.