Ако са ви отичали краката (или ръцете), знаете колко е неприятно и болезнено. Причина за подуването на крайниците, наричано едема, е задържането на вода в тялото. То се получава при заседяване или залежаване в една поза твърде дълго време. Може да е резултат от консумацията на твърде солени храни или да е страничен ефект от приема на някои лекарства. Може да се дължи и на лошо оросяване на крайниците с кръв или на множествена склероза. Най-после това често се случва на жените в напреднала бременност.

Ако подуването на глезените се случва само понякога, причината може да е безобидна. Но ако е хронично, това е т.нар. периферна едема и е сигнал за болни бъбреци, болно сърце или проблем с черния дроб. При всички случаи периферната едема води право при лекаря.

При спорадични отоци се пият билки, които да ускорят изхвърлянето на течности от тялото. Една от тях е магданозът, препоръчван още от Хипократ срещу камъни в бъбреците, ревматизъм и като противоотрова. Магданозът помага и срещу някои болести - лошо храносмилане, възпалени пикочни пътища, алергии, менструални болки, астма и бронхити. Доказано е и че магданозът сваля кръвното налягане.

Нас ни интересува как магданозът действа като диуретик. Прави го, като инхибира помпите за натриеви и калиеви йони, с което влияе на осмозата. Магданозът е богат на калий, а хапчетата с диуретично действие водят до спад на нивото на калия в тялото. Ето защо, ако се приема вместо тях, ще действа като тях, но без този нежелан страничен ефект.

Ето рецепта с магданоз за справяне с подути крака. За максимални резултати магданозът трябва да се пие под формата на силен чай, който да се приготвя от пресни листенца заедно със стъблата и по възможност с корените и семената.

Приготвяне

Накълцайте листата и корените на магданоза на ситно. Може да накълцате по-голямо количество и да го държите в хладилник цяла седмица в плътно затворен съд. За 1 чаша чай ви трябва 1/4 чаша накълцан магданоз. Поставете го в цедка и го залейте с вряла вода или я потопете в чайник с вода за 5 минути. След това я извадете или прецедете чая. Добавете мед или лимон за вкус.

Пийте чая от магданоз още топъл. Може да поемате по 6 чаши от него на ден.

Освен това не забравяйте и другите начини за справяне с отекли крака. А именно да ги повдигате на възглавници или при легнало положение да ги държите над равнището на сърцето.