Световната здравна организация съобщи тази седмица, че Европа е единственият регион, в който коронавирусът печели територии от средата на октомври насам. Регионът отново е в епицентъра на пандемията, както беше и преди година, с 60 на сто от световните случаи.

В същото време коронавирусът загуби територии в Близкия изток и Югоизточна Азия, съобщава БТА.

Възможни последствия

Директорът на европейското бюро на СЗО Ханс Клуге предупреди, че ако не бъдат взети спешни мерки, до пролетта Европа може да регистрира 700 000 нови смъртни случая, с което броят на жертвите на пандемията на континента ще достигне 2,2 милиона. Той призова страните да засилят темпото на ваксинация и да вземат други мерки за контрол на разпространението на епидемията, за да избегнат необходимостта от последното средство - локдауните.

Клуге вече заяви този месец, че причината за новата вълна в Европа е недостатъчната ваксинация и отслабването на ограничителните мерки.

Първоначално ваксинацията в европейския регион започна бързо, но още през лятото се появиха признаци на забавяне.

Австрия, Белгия и Нидерландия въведоха неотдавна извънредни мерки за борба с новата вълна, като Виена планира задължителна ваксинация догодина. В тези страни последваха протести и сблъсъци с полицията. Други държави от региона също планират засилване на ограниченията.

ЕС от своя страна предупреди, че икономическото възстановяване е под заплаха заради разпространението на пандемията.

В същото време все повече азиатски страни отвориха отново границите си и приемат ваксинирани посетители, след като първоначално азиатско-тихоокеанският регион изоставаше в темпото на ваксинация. Много от страните въведоха едни от най-строгите ограничителни мерки в света.

По време на бавното начало на ваксинационната кампания в тези страни обаче, нарастващият брой на смъртните случаи в страни като САЩ, Великобритания и Индия убеди дори скептиците в тези страни, че ваксинацията е необходима и може да спаси живота им.

В момента темпото на ваксинация в азиатските страни нараства, надминавайки равнището на ваксинация в САЩ и повечето европейски страни. Много страни, особено в Азия, се учат да живеят с коронавируса, очаквайки епидемията да стане ендемична.

Някои от тях вече отварят, повече или по-малко постепенно, границите си за ваксинирани посетители или се готвят за такова отваряне.

Страни като Малайзия, Япония, Камбоджа и Куба имат едно от най-високите равнища на ваксинация в световен план, с над 70 на сто от населението. Очаква се, че догодина Австралия, която също започна бавно ваксинационната кампания и отваря границите си от този месец, може да стане страната с най-високо равнище на ваксинация в света.

Причините

Още през 2019 г. Световната здравна организация определи отхвърлянето на ваксините като една от 10-те най-големи заплахи за здравеопазването в глобален план. Според доклад на ОИСР "спечелването и запазването на общественото доверие във ваксините и ваксините срещу КОВИД-19 ще бъде също толкова важно, колкото и ефективността на самите ваксини", припомня в. "Айриш таймс", като отбелязва, че в тази борба комуникационните стратегии на правителството и изграждането на доверие в общностите са също толкова важни, колкото инфраструктурата за поставяне на ваксини.

Съществува тясна връзка между спада в доверието (или запазващото се недоверие) в правителствата и институциите и ниските нива на ваксинация. А по данни на проучване на ОИСР само 51 на сто от гражданите са изразили доверие в правителствата си.

Засега обаче традиционните политически сили не са намерили решение на този проблем