Идеалното е всеки ден да ги комбинираме по цветовете на светофара

Сравняването на плодовете и зеленчуците по това кои са по-полезни е принципно неуместно, но има място в диетологията – науката, която знае как да съобрази храненето със здравословното състояние. С цялата условност на твърдението, везната се наклонява към зеленчуците, когато трябва да се ограничат калориите и захарите, и към плодовете, ако храносмилателната система се нуждае от по-лесно и бързо смилаеми растителни храни. Много диетолози все пак смятат, че зеленчуците са

по-универсалната

храна: стават

за салата,

за предястие,

за основно

и за десерт

- при пренебрегване на ботаническите класификации на някои плодове като тиквата, които третираме подобно на зеленчуци.

За да изпълнят ролята си на полезна храна, класациите на зеленчуците по тяхната полза за здравето е различна в зависимост от сезона. Това се определя от условие пред скоби: колкото по-малко пътува зеленчукът от градината до нашата маса, толкова по-добре узрял е, толкова по-пресен е, толкова по-съвместим е с метабилизма ни според генотипа.

Късната есен е сезонът на преход от по-хидратиращите сочни зеленчуци към по-плътни, а с това и по-засищащи. Смисълът от еволюционна позиция е човекът да оцелява по-лесно в студеното време, когато гори повече енергия за поддържане на постоянна телесна температура.

Всички, които отговарят на условията, са супер. Разнообразието и правилото на светофара – поне по един зеленчук от трите цвя, са перфектен избор. Но има няколко вида зеленчуци, които е добре да са постоянно присъствие на масата в този сезон. Диетологичната им класация се определя от

концентрацията

на полезни

вещества в

единица обем,

например 100 грама. По-общо казано - тези, които в по-малко количество ще ни помогнат да сме по-здрави на прага на зимата в условията на натрапника COVID и увеличаването на традиционните респираторни инфекции.

Карфиол,

броколи и зеле

от всички видове

Само една порция от пресния зеленчук - всички от групата може да се ядат без термична обработка, презадоволява дневните потребности от витамин С. Той е най-достъпният антиоксидант - природно средство срещу окислителните реакции в клетките, и по този начин - защита от възпалителни процеси. Зеленчуците от зелевото семейство са извор на витамин В6 и В9 - фолиева киселина, които са от съществено значение за много важни процеси в тялото, включително нормалното функциониране на нервната система. В топ 5 са на противораковите храни. И са фаворит на хората, които искат да поддържат теглото си в норма. Всички представители на семейството са нискокалорични и с изобилие от фибри, които осигуряват облекчен чревен трафик. Високата калоричност на соковете от есенни зеленчуци може да е предимство в сезона, в който тялото трябва да работи повече, за да поддържа постоянна температура. СНИМКИ: PIXABAY

Високата калоричност на соковете от есенни зеленчуци може да е предимство в сезона, в който тялото трябва да работи повече, за да поддържа постоянна температура. СНИМКИ: PIXABAY

Моркови

Богати са на много витамини и минерали, но най-голямото им предимство е бетакаротинът. Съединението се превръща във витамин А - важен за здравето на очите, за сърцето, кожата, имунната система. Смята се, че за разлика от добавките с витамина натуралната субстанция не може да се предозира. Смята се, че каротеноидите и антоцианините в морковите имат роля за предпазване от рак, а калият и ликопенът са щит срещу сърдечни и съдови проблеми. Понижават холестерола и кръвното в сезона, в който спонтанно избираме по-мазни и по-сладки храни.

Чесън, праз,

кромид лук

Изпитани средства от народната медицина за профилактика на настинки, грип и инфекции, които и академичната медицина е признала..

Цвекло, особено

червеното

Беталаините са само върхът на айсберга от полезни вещества в грозноватите кореноплоди. Подпомагат здравето, като чрез нитратите си понижават кръвното и са профилактика на артериалните плаки. Добър източник са на фолати и други В витамини, на витамин С, на калий и магнезий, на фибри. Всичко това е директна подкрепа за имунната и за нервната система, както и за метаболизма.

Гъби

Особена категория са, научно са самостоятелен вид, но по традиция се възприемат като зеленчук. Умами храна - много вкус в малък обем, и с възможности за разнообразие на достъпна цена. При това със състав, който е извоювал на гъбите прозвището вегетарианско месо. Изводите може да си направи всеки.

Зимните тикви

от всички

сортове

- с уговорката, че са плод, третиран като зеленчук дори на електронните кантари на хранителните вериги. Като морковите и те съдържат изходни вещества, от които организмът си синтезира витамин А - алфа- и бета-каротин. Сред предимствата им като сезонна здравословна храна е високият процент на витамин С - водещ помощник за пълноценна работа на имунната система. Тиквите са богати още и на фибри и на полизахариди, които помагат за регулирането и контрола на кръвната захар.