970 са рецептите за безплатни лекарства в ковид зоните

"Не ме притеснява проверката на ДАНС, ние сме най-проверяваната институция." Това каза пред Би Ти Ви управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Българският лекарски съюз сигнализира прокуратурата, ДАНС и Държавната финансова инспекция за закононарушения на ръководството на НЗОК за преразпределението на парите на калпак. Надзорният съвет решава как да бъдат разходвани тези средства.

Ние не усвояваме и не преразпределяме, ние закупуваме дейности, каза още той. Обясни, че и предишните надзори на НЗОК са предлагали авансово плащане на дейности през януари.

Проф. Салчев няма да подаде оставка. Не видях нито един аргумент, освен че има обаждане от централата Българския лекарски съюз до колегиите, които да подават идентични декларации. И бе категоричен, че управителят на НЗОК не участва в преговорите. Има проблем, че в момента мълча и не казвам всички неща. За мен преговорния процес не представлява разговор в една стая на чаша уиски и след това управителят като секретарка да оформя решенията, каза още той. Обясни, че няма да конкретизира имена. На въпрос имал ли е разговор с Иван Маджаров на чаша уиски той обясни, че не пие.

Поиска ясни параметри за преговорите на БЛС и НЗОК.

Основният проблем при ваксинацията  е нежеланието на населението да се вслуша в медицинските аргумент, каза още Салчев. Той бе категоричен, че няма ваксини с изтекъл срок на годност.

Обясни, че технологично и сега личните лекари могат да ги издават, а от кога - след като Българския лекарски съюз реши. Надзорният съвет излезе с предложение личните лекари да могат да издават този тип рецепти на пациенти с доказан COVID, а не те да го доказват. Това предложение бе изпратено в петък на БЛС", каза още проф. Салчев. 

Абсолютно съм съгласен с част от становището на БЛС, че парите на касата не са на управителя и на Надзорния съвет, но не на и на Българския лекарски съюз, те са на осигурените лица, каза още проф. Салчев. 

970 пък са рецептите за безплатни лекарства в ковид зоните.

Ако бъде доказан по съдебен ред, че е използван фалшив сертификат, лечебното заведение да заведе иск и да се възстановят средствата, каза още той.