80 държави вече масово добавят витамина в брашното

За британския депутат Найджъл Додс кампанията да се слага фолиева киселина в хляба е много повече от обещание пред избирателите.

През 1998 г. той губи сина си Андрю точно преди да навърши 9 години. Момчето е родено с аномалия, наречена спина бифида. Става въпрос за непълно изграждане на гръбнака, по-точно на невралната тръба, което води до парализа на долните крайници и смъртоносни инфекции.

През последните години се появяват различни методи за лечението му, но преди 30 г. не е така. И Андрю, като повечето деца с такова заболяване, прекарва често в болница и умира преждевременно.

През 1996 г., докато отива на свиждане при него в Кралската детска болница в Белфаст, срещу Додс е среляно от представители на Ирландската републиканска партия (ИРА). Той оцелява, но загива цивилен полицай, който го е охранявал. Шокиращият инцидент повдига завесата и към личната драма в семейството на политика. С него се свързват други родители на деца, страдащи от спина бифида, лекуващи лекари и така се стига до кампания за прием на фолиева киселина от бъдещите майки.

Проучвания са показали, че при около

70% от случаите

на спина бифида

може да се

предотвратят,

ако жената пие този витамин, наричан още B9, два месеца преди и два месеца след забременяването. Голяма част от останалите случаи пък е възможно да се установят при пренатална диагностика и дори плодът да се лекува още в утробата. През 2018 г. екип от 30 лекари в Лондон успява да оперира две бебета със спина бифида седмици преди да се родят. Те правят малък отвор в утробата на всяка майка и през него внимателно съединяват разцепения гръбнак. Интервенцията обаче е изключително рискова, тъй като може да предизвика преждевременно раждане.

Затова медиците настояват да се работи повече за превенция на заболяването. По принцип британското здравеопазване NHS препоръчва на жените, планиращи раждане, да пият фолиева киселина, но тъй като голяма част от бременностите са непланирани, продължават да се раждат деца с вродени аномалии на гръбначния стълб – около 1000 годишно.

Това кара британското правителство да разгледа какви са ползите и рисковете от по-масово прилагане на B9 в ежедневието. В продължение на две години учени, които го съветват по здравни въпроси, правят проучвания. Част от тях отхвърлят опасенията, че това може да доведе до прикриване на дефицит на B12 при възрастните и увеличаване на риска от рак на дебелото черво. Ползите пък се потвърждават от опита на Австралия, където след прибавянето на фолиева киселина в хляба от няколко години случаите на вродени аномалии на невралната тръба са намалели с 14%. Към момента около 80 страни по света са започнали да правят същото. Сред тях са още Канада и САЩ.

Британското правителство реши наскоро фолиева киселина да

се добавя към

всички пшенични

брашна, но не и в

пълнозърнестите

и безглутеновите храни. Премиерът Борис Джонсън обясни, че това ще бъде “бърза и проста победа” за подобряване развитието на бебетата и подпомагане здравето на възрастните във Великобритания.

Очакванията са да бъдат предотвратени около 200 случая годишно на вродени дефекти. След Втората световна война брашната в Обединеното кралство се обогатяват с желязо, калций и още два витамина – B3 (ниацин) и B1 (тиамин), което кара властите да смятат, че няма да има проблем за производителите да включат още една съставка и да я отбелязват на етикетите на продуктите си.

“Добавянето на фолиева киселина е норма в САЩ от 1998 г. Продължили с години проучвания показаха, че няма реални странични ефекти. Досега на жените се препоръчваше да приемат този витамин в детеродна възраст, но изследванията установиха, че живеещите в по-бедни райони са по-малко склонни да го правят и повечето бременности при тях са непланирани.

Така че решението на правителството фолиевата киселина да се слага в брашната е наистина историческо и

ще бъде от полза

за живота на

безброй деца,

които тепърва

ще се раждат”,

коментира депутатът Найджъл Додс.

“Най-просто казано, тази стъпка ще намали броя на семействата, които се изправят пред опустошителната новина, че детето им има вроден дефект и няма да оцелее”, казва пред Би Би Си Кейт Стийл, директор на неправителствена организация, помагаща на семейства, засегнати от спина бифида и хидроцефалия.

Някои критици на решението на британското правителство обаче смятат, че то няма да доведе до съществени резултати, тъй като не е ясно колко често жените ядат неща, направени с брашно. Според тях е много по-удачно

бъдещите майки

да се стремят

към балансирана

диета,

включваща храни, естествено съдържащи фолиева киселина. Такива например са спанак, зеле, броколи, брюкселско зеле, боб, грах, говеждо месо, домашни пилета, миди и черен дроб.

По принцип повечето лекари препоръчват пиенето на фолиева киселина да започне три месеца преди опитите за зачеване и да се вземат по 400 микрограма дневно. Причината е, че невралната тръба, от която впоследствие се формират гръбначният стълб и централната нервна система, се изгражда на много ранен етап – още през първия месец от бременността, когато много жени дори не знаят, че в тях расте нов живот и се нуждае от специална витаминна подкрепа.