Градът обявява победа, но го удря втора вълна.

673 умрели на 100 000 души е печалната статистика на Сан Франциско от грипа преди век. Това е най-високата смъртност от втората по сила пандемия в историята с над 50 млн. умрели, а според някои дори 100 милиона.

Случилото се в града е поучително, защото напомня доста на ситуацията с коронавируса сега. Първо е даван за пример, но стига до трагедия.

Испанският грип нахлува в града с връщането на войниците от фронта на Първата световна война през есента на 1918 г. Управата действа бързо. Градът с 500 000 жители е разделен на райони с главен лекар. Забраняват се събранията, затварят се училищата и театрите, в сферата на услугите слагат маски. На 25 октомври градският съвет гласува единодушно, че “всеки жител и гост на Сан Фанциско да е с маска на публично място, когато се събират повече от двама възрастни, с изключение по време на обяд”.

Червеният кръст се заема с раздаването на маски. Отначало резултатите са много добри. 4/5 от жителите спазват заповедта. Нарушителите получават обвинение за “нарушаване на спокойствието”, глобяват ги и дори си пращат в затвора. Масовата глоба е 5 долара, доста сериозна сума за онова време, и тя отива в Червения кръст.

Спипани без маски са дори кметът Джеймс Ролф и главният медик Уилям Хаслер на боксов мач и плащат глоби. Ролф е ударен с 50 долара, защото трябва да е за пример - както пише във фиша му, издаден от назначения лично от него шериф.

Хаслер е човекът зад мерките. Днес той е със статут на герой. Защото освен с грипа се справя и с последиците от труса през 1906 г. Обяснява, че е глобен, защото маската му паднала, докато пушел.

Ефектът е неевероятен. Случаите намаляват, като според всички експерти това е главно заради маските. Така се стига до ноември, когато започват да вдигат забраните. Със сирени се възвестява, че маските не са задължителни от 25 ноември. Отварят се училищата, театрите.

Радостта обаче е кратка. През декември случаите скачат. В началото на януари има пик заради Коледа и Нова година, когато хората празнуват.

С нова заповед маските пак стават задължителни на публични места. Тя обаче не е приета като първата. Сформира се лига “Антимаска”. В нея влизат лекари, либертарианци и даже общински съветник. Силата на бунтарите расте. На 25 януари има събрание с 4500-5000 души.

Положението загрубява. Започват протести, полицията използва сила, за да ги разпръсне. Има ранени. Хората ходят без маски напук на заповедта. Подкрепя ги главният лекар на Калифорния, според когото научните доказателства за ползата да се закрива лицето не са толкова сериозни.

На 27 януари е внесена и петиция, подписана от Е. К. Харингтън като председателка на лигата. Иска се незабавна отмяна на заповедта. Печатът по света следи бунтовете в Сан Франциско. Самата болест решава доста бързо проблема. За дни заразените са десетки хиляди, а умрелите са двойно повече от първия период на кризата. Градът пламва и хората се осъзнават.

Следва поредният обрат в общественото мнение и лигата губи огромна част от своите привърженици. Дисциплината с затяга и много бързо нещата се успокояват.

Сан Франциско оставя маските почти до края на 1919 г. и е един от малкото градове, пощадени от третата вълна на пандемията.

За испанския грип, или инфлуенцата, не се знае откъде тръгва. Името е подвеждащо, защото само печатът в Испания пише за болестта. Останалите държави воюват в Първата световна и има цензура. Те не съобщават нищо, докато Испания запазва неутралитет и пресата е свободна.

Една от версиите за старт на епидемията в Китай. Той обаче не е засегнат сериозно от болестта, като някои учени го отдават на изграден имунитет на населението. Майк Хъмфрийс смята, че мобилизацията на 96 000 китайци, които отиват да копаят окопи във Франция, е дала началото. Според него има доказателства за респираторно заболяване в Северен Китай през ноември 1917 г. и то е испанският грип.

Вирусологът Джон Оксфорд казва, че началото е във френския лагер в Етапле. Вирусът е пренесен там от британските войски. Те се заразяват в Олдършот.

Най-популярната версия е, че вирусът е тръгнал в Канзас. И там пламват първо военните. Нови изследвания показват, че H1N1, както е медицинското название на вируса, се е появил още през 1915 г. Политологът Андрю Прайс-Смит обяви, че е открил доказателства в архивите за случаи в Австрия от пролетта на 1917 г.

България е една от най-засегнатите страни от епидемията, като я слагат на второ място в Европа по смъртност на 100 000 души население.

Вскички в града трябва да ходят с маски.
Вскички в града трябва да ходят с маски.
Съобщение за свикване на митинг срещу маските.
Съобщение за свикване на митинг срещу маските.
Жени шият масово маски в САЩ.
Жени шият масово маски в САЩ.