Няма изгледи вълната на Ковид да е по-лека и с по-ниска смъртност от предишните, както Кацаров и съветничката му Кожухарова заявяват, написа във фейсбук д-р Аспарух Илиев, завеждащ лаборатория към университета в Берн.

"Данните на Кожухарова са направени с бакалски тефтер и нулево познаване на математика, статистика и епидемиология. Динамиката сега е различна и не позволява съпоставка - нарастването може да е по-бавно от предишните вълни, но е в сезон, в който миналата година бе спокойно. Със застудяването има и вторичен пик. Няма данни вълната да е с дължината на предишните, вероятно ще е доста по-дълга. Времето за ваксиниране и мерки  се стопява фатално. В болниците ситуацията е драматична. 100 души на ден си  отиват, тенденцията е броят да расте.

Скоростта на нарастване на болни и починали не говори за никакъв таван. Очаквам следващите месеци всеки неваксиниран да изкара "грипчето". 2-4% смъртност, 40% с трайни увреждания поне за 6 месеца след преболедуване - уморяемост, главоболие, безсъние, задъхване. Вариантите са преболедуване с рискове или ваксинация."