Много хора казват, че започват да мислят какво да хапнат почти веднага, след като са се нахранили обилно.

Няма как да съм гладен, защо тогава постоянно искам да ям?

Най-често обяснението е така нереченият емоционален, фантомен глад: потребността да се утешиш с нещо вкусно за малки и големи несполуки и трудности. Според психиатри е проява на депресия, тревожност, стрес.

А гладът може да е и диетична грешка (Вижте ги по-долу.) Както и за него да има много други медицински причини.

Диабет

И двата му вида - тип 1 и тип 2, са свъзрани с “грешки” в метаболизма на въглехидратите. При неправилната обмяна (по различни механизми според типа диабет) някои хора преяждат. Състоянието се нарича полифагия или хиперфагия. Неконтролираното желание за ядене е един от трите най-чести признака на диабета (наред с повишена жажда и често уриниране).

Свръхпродукция на щитовидната жлеза - хипертиреоидизъм

Тя ускорява всичко в тялото, включително обмяната, и генерира глад. Той е съчетан с умора, униние, чупливи нокти или косопад.

Затлъстяване

Излишъкът от мазнини в тялото води до скок на нивата на инсулина, което в отговор повишава апетита. Увеличената мастна тъкан става допълнителен, но ненужен хормонален орган. Мастите правят тялото нечувствително към хормона на ситостта лептин. Мозъкът не знае, че получава лъжливи сигнали за липса на енергия, и включва на програма “Яж!”

Обезводняване

Парадоксален физиологичен феномен е неосъзнатата жажда в резултат на започнало дехидратиране да се изявява като глад. Еволюционно е израз на идеята тялото да си набави течност от храни. Разновидност на рефлекса е измамното чувство за глад след приема на подсладени напитки. Намесва се бързото увеличаване на кръвната захар, което обаче спада със същата скорост и провокира лъжлив глад. Профилактиката е да се пие вода - по 30 милилитра на килограм телесно тегло. А проверката - при желание да се яде първо да пийнете вода.

Недоспиване

Безсънието и съзнателното лишаване от сън нарушават производството на хормони, включително на лептин и грелин, които са част от глада и апетита. Грелин е пусковият за огладняване, а лептинът създава чувството за ситост. Липсата на сън вдига нивото на грелина и понижава лептина. Резултатът пак е фантомен глад и особено за нещо сладко. Отделно по-дългото време на будност увеличава възможностите и поводите за хранене.

В проучвания на недоспиващи е установено, че мозъчната активност се засилва немотивирано в области, които участват във възприемането на храната като награда. Медицината приема, че за да поддръжката на нормални нива лептин и грелин, са нужни 7-9 часа сън на нощ.

Някои лекарства

Към групите лекарства, които объркват апетита, са някои антидепресанти, стероиди за алергии и автоимунни болести, антиепилептични средства. Това не е повод човек да си променя самоволно терапията, а да обсъди с лекаря си как да да контролира фантомния глад. В помощ е и разбирането за трите диетични грешки, които настървяват апетита.

 Една от тях е бързото ядене. Уж всички знаят, че засищането се усеща чак след 20 минути от началото на храненето, но по навик поемат храна “като прахосмукачка”. Само това увеличава с 10-25% изяденото количество.

Недостигът на белтъчини и фибри също поощрява честото ядене. Те са по-засищащи от въглехидратите и мазнините. Когато присъстват адекватно в основните хранения, намаляват желанието да се яде между тях.

Храните с много фибри са по-обемни (зеленчуци, плодове, пълнозърнести и бобови) и създават усещане за пълен стомах - сигнал до мозъка, че тялото е задоволено с енергия. Освен това забавят изпразването на стомаха и отнемат повече време за смилане. Това поддържа продължителна ситост.