На 87 години почина звукоинженерът и актьор Георги (Джони) Пенков, съобщи писателката Ина Вълчанова. През последните месеци от живота си той боледуваше тежко. 

Георги Пенков е роден на 27 ноември 1933 г. в София. Син е на художника Иван Пенков и брат на Боян Пенков. През 1966 г. завършва радиотехника във ВМЕИ "Ленин". Сетне специализира във Франция електроакустика и започва да работи като звукооператор. Бил е научен сътрудник в НИИ. През 1979 г. става доцент по звукотехника.

Изявява се и като актьор. От 1960 г. озвучава филми. Неподражаемият глас и особен изказ на Джони са негова "запазена марка". Гласът на Джони звучи в легендарното шоу на Тодор Колев "Как ще ги стигнем американците".

Играл е във филмите "Рицар без броня", "Сватбите на Йоан Асен", "Илюзия", "Търновската царица", "Аз, графинята", "Немирната птица любов", "Неочакван обрат", "Операция Шменти капели" и др.

Носител е на орден "Кирил и Методий" - II степен (1970). Документалният му филм "Ятаци" печели няколко награди, включително от фестивала във Варна и от фестивала в Лайпциг.

В последното си интервю пред "България днес" той си пожела да доживее рождения си ден.

"Ако доживея рождения си ден през ноември, ще черпя. Веднъж вече се случи чудо, дано стане пак, оптимист съм." Това обаче не се случи.

Актьорът повече от година трудно се оправя след операция на прешлен, с която д-р Асен Цеков и д-р Марин Генов го спасиха от инвалидна количка.

"Счупих си прешлен на гръбнака - паднах на стълбите. И това продължи толкова дълго, че чак не помня от болкоуспокояващите от кога точно почна", сподели, когато бе в по-добра форма Джони Пенков.

Имало опасност озвучителят на над 150 документални филма, работил с Радой Ралин и Тодор Колев, да остане инвалид, но "добрите доктори", както нарича спасителите си, направили чудо за него в Страстната седмица.

"Чудо се случи с мен. Дължа живота си на златните ръце на тези доктори. Благодарение на тях все пак ще ходя. Вярно, че това възстановяване няма да е за месец-два, а за много повече, но съм оптимист. Има надежда и за мен", споделя тогава той.

До Пенков бдяха децата му - синът Тодор и дъщерята Ива, които са от два брака. Децата се редували край леглото му и не го оставали и за минута сам.

Актрисата Мирослава Стоянова, която изигра Лила от "Тютюн" и е първата му жена, също се грижи за Джони. Заради силните болкоуспокоителни актьорът очти постоянно спял.

"Винаги съм бил голям оптимист и това ме е спасявало в тежки моменти. Та още съм инфантилен, ако мога да кажа така. И, да, най-важното в тези последни години на пандемия за мен е, че не успях да умра. Имах пълната възможност, но не се стигна дотам. Това не е ли чудо", опитва да се шегува той преди няколко месеца.

Малко известен е личният живот на Пенков. С Мирослава Стоянова се запознават в Смолян. Рангел Вълчанов започнал да поставя пиеси в местния театър и викнал Пенков да оправя звуковите уредби. Дошъл и Христо Илиев-Чарли. Той и Джони живеели в една стая. Любовта на Джони с Мирослава започнала, когато тя била разпределена в Смолянския театър. Бракът им изтраял 7 г. Синът им Тодор дълго живя в Германия, преди това във Франция, където завърши художествената академия, а после се премести в Берлин. Джони има и дъщеря Ива, която е от втория му брак с инж. Дениз Герганова.