Световна система за здраве и благоденствие стъпва в България

Безплатен семинар в софийската зала 'Европа' в неделя, 10 октомври, ще отбележи символично рождения ден на основания тази година в столицата Рен Шюе център и на фондацията Рен Шюе България. Сбирката организира и води Владо Рашев, чигонг инструктор, чи терапевт и Рен Шюе учител.

Системата Рен Шюе е създадена през 2000 г. от китайския майстор Юан Тце и за 20 г. се разви в световно движение с множество центрове на всички континенти. Рен Шюе съчетава похвати и умения за смоусъвършенстване, съхранявани и развивани от хилядолетия в китайската култура. Чигонг, китайското изкуство на здравето, е фундаментална части на Рен Шюе.

Но майстор Юан Тце обогатява и модернизира старинните упражнения благодарение на собствения си многогодишен терапевтичен опит, неуморни изследвания и овладяно в дълбочина древно знание. Следвайки стъпките на знайни и незнайни чигонг майстори, развивали систематично изкуството на здравето, Юан Тце въплъщава своите прозрения и лечителски открития в новаторска чигонг система. Тя се нарича Юан Гонг и става част от Рен Шюе.

За неколцина българи Рен Шюе няма да са съвсем непонятни думи: през 2019 г. Рашев, ревностен ученик на Юан Тце, гастролира с подобен семинар в София. Тогава българите узнаха за първи път и от първа ръка какво е Юан чигонг: тази част от Рен Шюе, която укрепва здравето на тялото и духа, развива сърдечни качества, например доверие, откритост, обич, уважение и благодарност и прочиства съзнанието от баласта на наслоените шаблонни мисловни навици.

5 сърдечни качества и разкрепостеното съзнание са така фундаментално значими за здравето, че Юан Тце създава специални чигонг методи, които да разбият ледените стени в запуснатите сърца и да продухат закостенелите идеи в инертните мозъци.

Как съжителства всичко това в упражненията, които ще бъдат показани в неделя? Юан Гонг се състои от 9 метода, които последователно и дълбинно чистят тялото от наслоени болестни изменения. На семинара накратко ще бъде представена цялата система, но участниците ще пробват само части от някои методи. Леките, красиви и хармонични движения създават нужната за всеки оздравителен процес основа: спокойствие, вътрешен мир, равновесие. С редовната практика се появява чувство на добруване и доверие в тялото. Освен това неусетно се изгражда стабилна вътрешна чи хармония. И тогава, дори да е претоварен с ежедневни задачи, човек е предпазен от стрес. Така се закрива една от най-честите причини за болестите на днешните хора. Ако пък вече има проблеми със здравето, Юан чигонг е отлично средство то да се възстанови. Упражненията му дават на тялото пространство, възможност и материал да оздравява прогресивно.

Ако през 2019 г. Рашев бе гост в България - тогава той живееше в Нова Зеландия - сега се е установил в София и пише сайт на Рен Шуе България. Макар незавършен, той вече действа - https://en.renxuebulgaria.org/tian-yuan-6-week-course

Там може да се прочетат подробности за всичко в тази статия. Мотивът му да се върне в България е горещото желание да сподели наученото от Юан Тце със своите сънародници. Неделният семинар ще бъде последван от 6-седмичен курс за изучаване на първия метод на Юан чигонг. Ще има и други.

Всичко, на което Рашев обучава, е изпробвано в собствения му живот в продължение на 21 години. Думите му не са само гола теория, а преживяно, осмислено и проверено в практиката знание. Малцина са лечителите и учителите по духовно израстване, които не само знаят какво говорят, но и са прекарали знанието си през всяка клетка на своето тяло и през всяка фибра на своето сърце и съзнание. Основно изискване за човека, понечващ да стане Рен Шюе учител, лечител или Юан чигонг инструктор, е: бъди това, на което учиш хората. Старинен закон гласи, че измениш ли на това правило, загубваш великия дар на лечителството.