За 11-и път "24 часа" събра на дискусия български медици

Стойчо Кацаров: Ще платим цената, че не се ваксинираме

С 24% ваксинирани медици е трудно да мотивираш гражданите, отбеляза експертът на СЗО Михаил Околийски

Прекалено сме умни и демократични, смята Ангел Кунчев

Петко Салчев: Няма да има една пътека за пост-COVID

Няма добро здравеопазване без лекари, на които хората да вярват. С тези думи издателят на "24 часа" Венелина Гочева откри дискусията на тема "Как ще се справи здравеопазването с новите вълни от COVID, със страха на българина от последиците на болестта и с отказа му да се ваксинира? Защо “дългият постковид е най-голямото изпитание за здравните системи”?

Дискусията бе последвана от церемония за връчване на отличията на "Лекарите, на които вярваме" - една от основните инициативи на "24 часа", чиято цел е да открои най-добрите медици в страната.

Разликата от досегашните вълни на коронавируса в България е доста по-добрата организация - има план, няма дефицити от лекарства, има условия за извънболнична помощ, обяви здравният министър Стойчо Кацаров.

Проблемите са, че не можем да преодолеем негативните нагласи към ваксинацията. Липсата на парламент пречи да балансираме здравната система. Ще преживеем тази вълна, но ще си платим цената, че не се ваксинираме и здравната система се намира в лошо състояние.

Надявам се новото Народно събрание да извърши корекции в здравната система, която е тежко дебалансирана. Това трябва да е първостепенна задача на бъдещото редовно правителство, защото значително ще подобри здравното състояние на нацията, каза министърът.

Здравната система и нейната промяна е свързана с лекарите, на които вярваме. Успешната реформа трябва да постави в центъра пациента, който вярва на лекарите. Ако променим системата не да задоволява интереса на доставчиците, а да задоволява потребителите, ако я децентрализираме и парите следват избора на пациента, бихме имали добри резултати.

Трябва да се разгледа и собствеността. Не е правилно министърът да е собственик на болници. Той трябва само да пише правилата, каза Кацаров. Ангел Кунчев и проф. Радка Аргирова

Ангел Кунчев и проф. Радка Аргирова

Доставчиците на услуги да са в честна конкуренция, а потребителят да има право да избира и осигурител. Най-важната стъпка е да се премахне монополът в задължителното здравно осигуряване. Демонополизацията на НЗОК ще подобри здравните услуги и ще осигури реално остойностяване.

България не е най-зле. Има страни, които нямат нашия достъп до ваксини. Но сме на последно място в ЕС. До него можеше да не се стига, ако хората на власт бяха чули още миналата година препоръките на СЗО как да стигнат до умовете и сърцата на българите - честен диалог и послания, основани на доказателства, каза Михаил Околийски, експерт на СЗО в България.

Българите вярват на личните си лекари, а те не бяха въвлечени във ваксинацията. Вместо това бе дадена думата на съмнителни послания, които объркаха хората. България е на първо място по хронични болести в Европа и вирусът удари именно тези хора, тези, които пушат. Друг проблем е, че МЗ и другите институции са с нагласата да се борят с пожари, а липсва стратегия как да излезем от първото място по тези рискови фактори, заяви Околийски.

Той обърна внимание на умората на медиците и бърнаута в гилдията. Стресът и умората не се изследват, а трябва да се обърне внимание на психичното здраве на медиците, препоръча експертът.

Само 24% от медиците в България са ваксинирани с две дози. Тогава е трудно да обясниш на гражданите защо трябва да се ваксинират, добави той.

Тази пандемия няма да изчезне, а ще премине в състояние на места да припламват взривове, прогнозира епидемиологът Радка Аргирова. Вирусът може да се измени антигенно и ваксините вече да не вършат работа. А може и да се прехвърли към други животни, които да се превърнат в приемници, описа опасностите след пандемията тя.

Намаляването на заразени или умрели не означава, че ни е отминало, каза Аргирова. Науката не догонва вируса, а се изравнява с него. Пример за това бе бързото секвениране на британския щам, след което той постепенно изчезна.

Ваксината намалява рисковете и дава възможност на всички да работят. Ясно е, че не мога да кажа кога ще приключи заразата, но се надявам на новите терапевтични решения и това да намали много смъртността от усложнения заради коронавируса, каза управителят на фармацевтичната компания "Гедеон Рихтер" Сергей Нозач.

"Вирусът е тук, за да остане. Другите болести също са тук и пациентите се нуждаят да получават задълго терапия в домашни условия", каза Кирил Николчев от компанията "Абви". Хората с хронични болести са под най-голям риск от заразяване с вируса и с най-тежки последици, добави той.

Николчев призова да се преосмисли издаването на протоколи за скъпи медикаменти на всеки 6 месеца. То се прави от центрове, а често е само за разкарване на хората. Да се позволи експертните комисии да разглеждат тези пациенти по документи, ако са стабилни.

"В тази ситуация няма лесни отговори и прогнозите често катастрофират. Тя е достатъчно тежка, за да я усложняваме. В историята няма пандемия, продължила повече от 2,5 години. Човечеството ще преживее кризата. Но ще платим най-скъпо, защото се правим на умни и демократични", каза главният здравен инспектор Ангел Кънчев. Той даде пример с проваления опит да се въведе здравният сертификат като вход.

И от правна и от морална гледна точка няма основания за атака срещу мерките, смята Кунчев. Плащаме висока цена, даваме много жертви, но тепърва следват проблемите, ако продължаваме да сме медицинско гето. А ние сме точно това с ниския процент ваксинирани. Тепърва България ще има международни проблеми заради ниската имунизация, смята Кунчев.

Той благодари на "24 часа", че не дава думата на антиваксъри за разлика от телевизиите - уж от желание за баланс в позициите.

Вирусът ще е сред нас, докато има възприемчиви индивиди. Тоест или се ваксиниаш, или се разболяваш, каза шефката на центъра по заразни болести Ива Христова. Прехвърляйки се между такива индивиди той мутира. Има нов вариант C-1,2, който бързо мутира и трябва да се следи внимателно, кза тя.

Да обърнем внимание и на българите в чужбина, препоръча собственикът на "Комак медикъл" Милен Врабевски. Той разказа как организирал 2 пункта за ваксинация на македонската граница и резултатите били много добри. Той поиска пунктове и в Албания, Западните покрайнини, Молдова, Украйна - страни с големи групи етнически българи.

Проблем е спазването на правилата, смята шефът на НЗОК Петко Салчев. Пост-COVID синдромът не може да се лекува само по една клинична пътека, каза той по въпроса защо още няма пътека. Такава пътека ще се изпълнява само в 1-2 болници.

Салчев подкрепи Кацаров за реформа на финансирането на здравната система. Според шефа на НЗОК клиничните пътеки са изиграли лоша роля в пандемията, защото имало само искания за изключения и за още средства.

Салчев подкрепи идеята за много каси, но да се махне от касата нейната социална функция, например да плаща заплатите на лекарите в болниците.

Той критикува болниците, че нямат противоепидемични планове, а в началото на епидемията много не знаели какво е триаж.

"Години политиците разрушават, а се учудваме, че берем тези плодове. 25 г. хули срещу лекарите. До ден днешен в нито една пътека трудът на лекаря не е остойностен", каза лекторът на Медицинския университет-София акад. Лъчезар Трайков. Той окачестви положението като шизофренно. "Не ни вярват за какво ли не, включително за ваксините. Светъл лъч беше, когато започнаха да ни ръкопляскат. Но е обяснимо защо децата си тръгват от тази страна". Акад. Трайков е против да се въвежда система "парите следват студента" по медицина. Според него в последните 25 г. образованието по медицина е минало през всички изпитания и работи прекрасно. "Много ви моля да не посягаме на това", обърна се Трайков към здравния министър.

70% от миналите през болница заради вируса имат мозъчна мъгла и когнитивни нарушения, описа той последиците от дългия COVID. Вече знаем какво да се направи при неврологичните проблеми, клиничните пътеки знаем, че не са съвършени, но нека направим нужното, призова академикът. 

Следващата вълна ще е от хора, на които е можело да помогне и не сме го направили, заяви Трайков.

Дълги години е култивирано недоверие към лекарите и здравната система и това ни доведе дотук, каза шефът на "Пирогов" Иван Поромански. Време е да култивираме доверие, призова той. Да се помисли по въпроса лекарите да не вземат заплатите си от парите за пациента, както е сега, препоръча той.

Дискусията може да бъде проследена на живо на 5 октомври (вторник) от 11 часа на сайта на “24 часа”, както и на нашата фейсбук страница.

Задавайте вашите въпроси към участниците в дискусията под живото излъчване на фейсбук страницата.