В Албания утре започва новата учебна година, което беше отлагано два пъти през септември поради разпространението на коронавирусната инфекция. Заедно с това влиза в сила и решението на експертния съвет на албанското правителство за борба с пандемията, според което преподавателите трябва да имат сертификат за ваксинация или негативен тест, който трябва да се прави веднъж седмично, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

"От утре влиза в сила наредбата за представяне на удостоверение за ваксинация от страна на кадрите в образованието във всички училища в страната, а от 11 октомври това ще важи и за студентите. Алтернативата при липса на сертификат за ваксинация ще бъде седмичен тест или алтернативно преподаване за неваксинирани студенти", съобщи министърът на здравеопазването Огерта Манастирлиу.

Според нея увеличеният интерес по време на свободната ваксинация е довел до това над 80 на сто от преподавателите в основните и средните училища да са ваксинирани с една доза и над 60 на сто с две дози. "От началото на ваксинацията общо са ваксинирани 1 683 644 граждани, от които 754 020 с двете дози. Освен ваксинационните пунктове и поликлиниките, ваксинация се извършва и във всеки университет в страната", съобщи Манастирлиу. Тя призовава албанските граждани да не вярват на антиваксърската пропаганда и да се ваксинират като единствен начин на защита.