На 5 октомври предстои да се представи и българската ваксина против коронавируса. Това обяви проф. Андрей Чорбанов, който оглавява департамент "Имунология" в Инситута по микробиология на БАН. 

Подобна заявка бившият депутат от партията на Слави направи и миналата година, но разработката се забави.

Цялата здравна система има нужда от радикална промяна, каза той пред Нова тв. Според него е била нужна различна организация по време на COVID кризата. „Много от законодателните инициативни, които влязоха в здравната комисия, нямаше време да бъдат ревизирани“, обяснява Чорбанов.

Професорът каза, че всяка ваксина може да бъде безопасна и готова да действие, ако премине през всички необходими етапи. Самият той обаче не би се ваксинирал, защото изкара заболяването преди 6 месеца и все още има висок имунитет. „Антителата не са фактор, който трябва да бъде отбелязван“, обяснява той и допълва, че може би цял живот не би се ваксинирал.

„Отговорността на всеки човек е да каза истината и това, което мисли“, смята Чорбанов. Според него ваксинацията трябва да бъде доброволна. „Всеки, който се чувства застрашен и ако ваксината е фактор, който ще ги успокои, трябва да я направи“, допълва той. .

Чорбанов не е съгласен, че с ваксинирането ще се намали броя на хората, които изкарват вируса тежко както и смъртността.