Третата игла в България вече се прилага. Тя се препоръчва настоятелно на хора с потиснат имунитет по различни причини, и на медиците, изложени на риск.

Пръв го направи директорът на ВМА и шеф на разпуснатия щаб за COVID Венцислав Мутафчийски вчера - ден след като експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката пусна насоките как да се действа с подсилващата доза у нас.

Както и досега, тази имунизация също ще се прави само по желание, уточняват от съвета, но настоятелно препоръчват да се прилага на следните рискови групи от населението:

1. Имунокомпрометирани лица:

- с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия.

2. Лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип.

3. Медицински персонал с висок риск от заразяване.

4. Лица над 65 години.

5. Лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Във всички страни, в които вече се слага третата доза, това става само с иРНК ваксина. За България решението е да се прилага препаратът на Pfizer/BionTech “поради подадена от производителя заявка за одобрение на прилагането на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата”, обясняват от експертния съвет.

Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна (или бустер доза).

Не е проблем третата игла с “Пфайзер” да се поставя на имунизирани с “Астра Зенека”, “Модерна” или “Янсен”обясни проф. Мариана Мурджева, координатор на експертния съвет към Министерството на здравеопазването.

Лични лекари отчитат, че интересът в момента е именно към третата игла. Не се повишават запитванията от хора, които още не са имунизирани с първа доза, а постоянно наши ваксинирани пациенти питат кога ще могат да сложат бустерната, разказа шефът на столичната организация на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов.

Вече дори имало няколко случая, в които нетърпеливи да получат допълнителна защита се явявали в пунктовете за ваксинация, без да споменат, че са с две дози. На някои едва след като им била поставена инжекцията в регистъра лъсвало, че са със завършен цикъл и са получили бустерна доза, преди да е разрешена, разказаха лекари пред “24 часа”.

Експертният консултативен съвет препоръчва дори хората без антитела след завършен цикъл от 2 ваксини да не пристъпват към трета доза без изледвания на имунния статус. Нужна е оценка, която да изключи първичен или вторичен имунен дефицит, обясняват медиците.

Бустерната доза може да се сложи поне 6, а по-добре 8 месеца от втората доза. По-дългият интервал трябва да се прилага за хората в старчески домове и социални институции, медици с риск от заразяване и хора над 65 г.

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация - такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, допълнителната доза е добре да се сложи още месец след завършен ваксинационен цикъл.

“За да бъде тази доза подсилваща, трябва да имаме ясни индикации какво е имунното състояние на лицето. Препоръчва се тя да бъде поставена на лица, при които няма имунен отговор срещу COVID-19”, коментира и проф. Мурджева.

От пациентите с коронаинфекция в столичните болници само 13 души са ваксинирани. А от всички починали само двама са били с пълен ваксинационен курс - това са 0,05% за целия период, съобщи д-р Георги Миндов пред bTV вчера. Д-р Георги Миндов

Д-р Георги Миндов

Той оцени като добра идея опита новооткритите COVID зони да поемат част от натоварването на болниците, но отчете, че в София реално работещите са една - две, основно заради технически проблеми и липса на персонал. Предвидените безплатни лекарства са само за лекуване на вторичните инфекции във втората фаза от протичане на заболяването, а всички имуностимулатори и други медикаменти, които се изписват в началото, не са включени в списъка, отбеляза той. Хубавата идея не може да се реализира и защото тези зони нямат покритие на територията на цялата страна, допълни д-р Миндов.

С пълната доминация на делта-варианта у нас се забелязва тревожна статистика - едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимацията, оцеляват, обяви още председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи. По думите на Миндов

половината от

тях загиват още

в първите 48 ч

Данните са били изнесени от началника на ВМА проф. Мутафчийски на заседание с шефа на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев.

При предишните вълни не е имало подобна смъртност на хората в реанимацията на ВМА, а се прилагат стриктно същите протоколи на лечение, коментира Миндов.

Той цитира и скалата на заболеваемостта, показана от шефа на РЗИ - пикът в момента е при децата под 1 г. и при хората между 40 и 60 г. А при смъртните случаи - на тези над 60 години. Леглата за децата в болниците са недостатъчни, затова предстои да се разкрият още.

“С този вирус трябва да се води решителна борба”, обявиха вчера от ВМА и дадоха личен пример - проф. Мутафчийски пръв си постави трета бустерна доза, последваха го още 11 негови колеги.

97% от заразените пациенти във ВМА са неваксинирани, отчете генералът.

“Надеждата, с която посрещнахме 2021 година, се оправда - ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване. Не остана човек, който да не се е сблъскал с вируса - лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете

надежда, че

хората ще си

върнат вярата

в науката и

че заедно ще се

справим с тази

война!”,

заяви ген. Мутафчийски.

Бившият шеф на Националния оперативен щаб е нямал никакви колебания при поставянето на третата доза, както и при първата. “Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява. Затова нямах никакви колебания, както и при първата игла, да си поставя и трета”, обясни генералът.

СЗО препоръча за първи път комбинация от лекарства срещу коронавируса

Северна Гърция пред взрив от заразата, в Румъния рекордни над 7000 нови случая за денонощие

Екип за почистване работи в затворен магазин в центъра на Сидни, Австралия, по време на локдаун срещу разпространението на заразата.
Екип за почистване работи в затворен магазин в центъра на Сидни, Австралия, по време на локдаун срещу разпространението на заразата.

Световната здравна организация за първи път препоръчва комбинация от лекарства за предотвратяване на COVID-19 при заразени високорискови пациенти, съобщи ДПА.

Съчетаването на касиривимаб и имдевимаб на “Редженерон” и “Рош” могат да увеличат шансовете за преживяване на инфекцията, показват резултати от изследвания, на които се позовават експертите на СЗО.

Тя препоръчва прилагането на двата препарата при пациенти с коронавирус и предишни заболявания, които са изложени на риск от тежко протичане на COVID и подлежат на лечение в интензивни отделения. Новите препоръки са публикувани в “Бритиш медикал джърнъл”.

Пациентите с висок риск за хоспитализация и хора, които не са развили естествено антитела срещу коронавируса, са двете групи, за които е най-подходяща комбинираната терапия, се посочва в изявление на СЗО.

Организацията призова производителите и правителствата да предприемат действия срещу високите цени и ограниченото производство на терапията на американската компания “Редженерон” и отбеляза, че води преговори с швейцарската “Рош” за намаляване на цените, евентуални дарения и справедливо разпределение на препарата им по света.

Междувременно епидемиологичната ситуация продължава да се влошава в повечето страни на Балканите, което принуди някои от тях да въведат по-строги ограничителни мерки. Продължават и усилията на властите да стимулират ваксинацията.

Правителството в Гърция реши да предложи трета доза ваксина на уязвимите категории. Кампанията е насочена към групи с висок риск от заразяване и ще обхваща настанени в старчески домове, хора над 60-годишна възраст и медицински персонал.

Около 30% от случаите на коронавирус, които се установяват в Гърция, са деца на възраст 4-18 г., отчете ръководителят на националната служба по обществено здраве Панайотис Аркуманеас. Той изрази безпокойство от положението в Северна Гърция, където степента на ваксинация е по-ниска и има опасения от епидемичен взрив. Там се забранява музика в заведенията през цялото денонощие.

Румъния отчита увеличение на новите случаи, които през последните дни превишаваха рекордните 7000. Леглата в интензивните отделения свършват.

В Турция до момента са приложени над 106,89 милиона дози ваксини, а трета бустерна доза е поставена на над 10,03 млн. души. Освен в Истанбул, най-голям е процентът на напълно имунизираните турски граждани в граничещия с България окръг Къркларели, където 77% от населението са със завършен ваксинационен курс.