Коронавирусът ще се превърне в настинка, твърдят по Би Би Си сър Джон Бел и Сара Гилбърт, създали ваксината на Oxford-AstraZeneca.

За вирус, причинил такова опустошение, това е смело твърдение, казват те. Но минали пандемии показват, че вирусните инфекции се развиват на вълни. Първо са големи, с много болни, но стават все по-малки. И не защото вирусът изчезва, а защото изграденият имунитет намалява действието му. Боледува се по-леко, въпреки че заразява многократно, обясняват учените.

Ваксините научиха имунната система как да се бори с вируса. Защитата срещу COVID-19 може да отслабне с времето, но остава силна срещу тежка форма. Това означава, че при повтарящи се инфекции в бъдеще, те ще са по-леки за повечето от хората и ще поддържат имунната система активна.

Както и при други вирусни инфекции, старците и хората с влошена имунна система ще са по-уязвими. Ето защо ще им се предлага повторни ваксинации. "Това не означава, че в бъдеще няма да има смъртни случаи от COVID - нова вълна през зимата неминуемо ще убие хора. Но ще достигнем приемливи нива на заболеваемост. Големият въпрос е колко бързо ще стигнем до там", казват Гилбърт и Бел.