Само 9 от включените в списъка на здравната каса 18 лекарства за COVID са безплатни, като 3 от тях липсват. Другите 9 се доплащат от пациентите. Така е, защото касата покрива изцяло само на най-евтиния вид от всяко лекарство, а 9-те не са такива, обясни Николай Костов, шеф на аптекарите, пред "24 часа". 

Липсващите лекарства от 18-те са еноксапарин, един клопидогрел и два бромхексина. В списъка бомхексин е под формата на сироп, който вече не се произвежда, и на таблетки, които се намират много трудно. У нас те липсват трайно поради износи и е необяснимо защо са в списъка, каза Костов. А бромхексинът е незаменяем, тъй като е единственият муклептик. Незаменяем е и енокаспаринът. 

От наличните 6 безплатни лекарства има и от трите групи, предписвани за COVID - антикоагуланти, кортикостероди и антибиотици. Това са цефуроксим, клопидогрел, дексаметазон, азитромицин, левофлоксацин.   

4 лекарства са в списъка, но притежателите на разрешение за употреба не са подали заявление за включване. "Това са два надропарина от 0,6 и 0,4 мг, и два клопидогрела", уточни Костов. 

Той обясни и че безплатните лекарства са само за осигурени пациенти, въпреки появилата се информация, че ще се изпишат и на неосигурени. Един човек може да се възползва от от безплатна рецепта само веднъж. На нея могат да се изпишат до 3 лекарства, чийто период на прием варира, но е максимум 10 дни. Ако човек боледува по-дълго, ще трябва после да плаща медикаментите за довършване на лечението си.