Доминира Делта вариантът на коронавируса. Свалихме английския, сега е Делта. Мю вариантът не е влязъл в страната. Според СЗО в Европа все още е спорадичен, т.е. спорадичен е при пътуващи, каза пред БГНЕС вирусологът проф. Радка Аргирова.

Следят мю "с ионтерес", защото може да стане „вариант за безпокойство”. Вече се се знае неговата генетична характеристика. „Той се оказва малко по-силно инфекциозен, т.е. още по-добре се свързва с клетъчните рецептори и по-лесно може да навлиза в клетките. С други думи, по-заразен е“, каза тя.

А може ли да заобикаля ваксините? Според проф. Аргирова това свойство е присъщо не само на Мю. „Той може частично да ги заобикаля, всички варианти частично ги заобикалят. Важното е, че продължава действието на ваксините. То никога не е 100%. Вместо да е 90% може да стане 60-70%, но и това не е никак малко и стига да ни запази“, подчерта тя.

„Ваксинираните и след това заразили се са около 4%. Те много по-бързо оздравяват, много по-леко карат, а за смърт изобщо не става въпрос“, каза тя.

Симптомите на мю са като при делта. „И при него няма разстройства във вкуса, мириса, възприятията. Инкубационният му период е по-къс. Твърди се, че при ваксинираните хора няма опасност. При неваксираните, защото сега говорим за епидемия сред неваксинираните, още не сме много наясно.

Мю вече е засичан в Турция и Гърция.

И другите варианти се следят „с интерес“. „Всичките ги следим – Ламбда, Тета, Йота. Знаем цялата им генетика. Стараем се да бъдем преди вируса. В началото на пандемията не бяхме. Сега следим, чакаме как ще се проявят и сме готови. Науката върви напред“, каза Аргирова.

"Близо 2 г. след началото на пандемията няма нов щам. Това е добре. Този вирус е изменчив, но не колкото грипния и ХИВ.Чрез ваксината убиваме на популационно равнище варианта, който в момента циркулира.