12°C   София
 

Имунитетът на бебетата, преболедували COVID-19, e по-траен от този на децата, придобили антитела от майките си, показа проучване на медици от болница “Токуда” начело с д-р Радка Масларска. То обхваща над 25 деца, родени в болницата от миналия септември до юни. Проследен е имунитетът им в първите 3-6 месеца. Изследвани са родени с антитела от боледували майки през бременността, и бебета, разболели се след раждането си. 

“Преболедувалите имат по-тарен имунитет. А родените с антитела към шестия месец в над 90% вече ги нямат”, каза пред “24 часа” д-р Масларска.

В 2-4% от случаите вирусът минава през плацентата и заразява бебето. Но при антителата обратно - образуваните от майката при зараза минават в кръвта на бебето.

“Над 95% от децата в проучването имаха антитела за прекарана COVID инфекция, т.е. имаха преминали антитела”, обясни Масларска. Децата са били родени 3-6 месеца след боледуването на майката.

Въпреки малката вероятност това да се случи, в болницата имат и дете, родено с вируса на COVID. В проучването е вкрючено и друго, разболяло се 20 дни след раждането.

“От тези, които имаха антитела, под 10% ги запазиха след 3-6 месеца да ги защитават от COVID. Но заразените и преболедували след раждането, имат антитела и след 6-ия месец. Тоест, те имат добър имунитет срещу вируса, въпреки че при съвсем малките деца имунитетът не е съвършен”, обясни д-р Масларска. 

Зачестен прием на бебета и деце с COVID отчитат в “Токуда” от месец и половина. Повечето са на 5-6 г., а до август са били все юноши. Промяната е заради делта варианта, който поразява деца и самите родители.

“Повече са и кърмачетата до 1 г. и новородените, тъй като родителите им не са преболедували, нито ваксинирани. Сега се заразяват много от младите хора и, ако са родители, предават и на децата. Най-малките ни пациенти са от 20-дневна възраст нагоре, когато вече са имали контакти. Това допринася да се заразят”, каза Масларска.

Тя очаква случаите да скочат с тръгването на училище и детска градина.

При сегашната вълна децата боледуват по-тежко. Новородените вдигат   температура и я поддържат, което е необичайно. Наред с другите типични симптоми - повръщане, диария и пр., децата правят и  пневмонии, което не беше характерно в предишните вълни, отчита лекарката.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Коварна болест погуби 15-годишния Ники от София

15-годишният Николай Витанов загуби дългата и тежка битка с коварна болест, по пътя на която...

Умря шефът на реанимацията в Благоевград

Началникът на отделението по анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ - Благоевград д-р Любомир...

Приятелят Джеки: Операция от перитонит уби Джони Пенков

Сърцето му не издържа на ужасяващите болки, дъщеря му бе до него "Последната операция, която се...

След COVID 40% са с увреждания 6 месеца

Няма изгледи вълната на Ковид да е по-лека и с по-ниска смъртност от предишните, както Кацаров и...

Проф. Александрова: Среща с вируса и после ваксина дават най-добра защита

Напоследък излязоха много сериозни публикации, които на практика показват, че най-добра защита имат...

Как да сваля креатинина

Отговаря проф. Петър Панчев, консултант на в. "24 часа" по урология от старта на приложението...

Откриват Рен Шюе център със семинар в София

Световна система за здраве и благоденствие стъпва в България Безплатен семинар в софийската зала...

Тайните на дълголетието на китайския император

Не са много императорите-дълголетници в китайската история. Циенлун обаче се слави като най-дълго...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...