Проф. Николай Витанов е учен, физик и математик към Института по механика на БАН. От 2020 г. ръководи екип за анализи на пандемията.

- Проф Витанов, казахте, че са ви заплашвали. Как?

- Заплашват ме, да! Има мейли и други неща. Ако отворите интервютата ми, достъпни в мрежата, ще видите под тях много заплахи за саморазправа. А през ноември стана нещо, което досега не съм коментирал.

- Какво стана?

- Посегателство срещу мен. Бяха направили нещо по колата ми. За щастие го забелязах и това ме спаси. Ходил съм в казармата и винаги си преглеждам колата, преди да тръгна на път. Повредата бе наистина сериозна. Но не съм човек, който ще седне да се оплаква и да опищи медиите за нещо такова.

- Какво пише в мейлите със заплахи?

- Директни заплахи за физическа разправа. Идват от криптирани сървъри и не може да се проследи кой ги е пратил. Значи той знае, че върши нещо незаконно. И въпреки това ги изпраща.

- Защо получавате тези заплахи?

- Преди да стана част от щаба и да се занимавам с COVID, не са ми се случвали подобни неща. Значи те са свързани с тази ми дейност. Вероятно с това, че дразня някои хора с числата и анализите, които правя. Числата не лъжат и, както виждате прогнозите ми, се случват. Предполагам, че са хора, които не харесват това, с което се занимавам. Някой не иска да носи маска, не иска да спазва мерки и  да си слага ваксина. Развива антиваксърски и антиковид теории, но някой казва: "Идва нова вълна, болните ще се вдигнат, пазете се!". И на него това му е неприятно. Това е против разбиранията му и той се дразни.

- Чак толкова да се дразни, че да заплашва с убийство?

- За жалост се стига до такава ситуация. Една четвърт от българския народ не иска и да чуе, че този вирус може по някакъв начин да му развали живота, че трябва да се ваксинира, въобще че има такова нещо. Повечето спират дотам. Но малък процент се фиксира и почва да пише по форумите. От тях малка част се радикализират и почват да пишат мейли. И накрая една съвсем мъничка част от тях се радикализират крайно и започват да действат.

- Сезирали ли сте някой за заплахите и за повредената кола?

- Не съм сезирал, защото не ме е страх! Който иска да се сезира, да се сезира, каквото има, съм го казал. Достатъчно е да се погледнат коментарите под интервютата ми в мрежата. Под последното от онзиден има 7 заплахи за физическа разправа и 3 за убийство. "Няма ли кой да го убие тоя?", "Докога тая гнида ще ходи по земята!", "Да идем да го пребием!" Такива неща пишат. Но какво да се занимавам с тях? Знам, че един ден ще умра. Големият началник, като реши, ще ми вземе живота. Какво има да се оплаквам, да ходя, да занимавам полицията...

- Говори се за ултралеви, които нападат пунктове за ваксинация и отправят заплахи. Имате ли наблюдения в тази посока?

- Не мога нищо да ви кажа. Макар да бях в щаба, никога не съм участвал във взимането на решения. Моята работа е анализи и прогнози. Бях малко настрани и колкото и много да са заплахите срещу мен, все пак са по-малко, отколкото са тези срещу Кантарджиев, Кунчев, Мутафчиев и Балтов.

- Значи и тях ги заплашват?

- Разбира се! Генералът се беше оплакал един път и го намериха кой е. Кунчев, горкият, сигурно е рекордьор. Да ви покаже какво получава на мейла си. При мен, ако са няколко заплахите, при него са неколкостотин. И всичко това заради заразата.

- Как ще се развие тя?

- Ако някой не е вярвал, че ще има нов пик, вече би трябвало да се убеди. Данните от днес (вторник - б.а.) ясно говорят. Това, което бях казал в средата на юли, се случва. Времето се разваля, хората се събират повече на закрито, ученици и студенти тръгват на училище - това са все фактори, които влияят за вдигане на вторичния пик и заразата ще се развива.

- Докога?

- Мога да кажа, но нека отговорят хейтърите, които ме заплашват. Да видят какво е. Нека тях ги заплашват с убийство! Коментирам само твърдите данни.

- Какво предстои - като миналата година: Спад на болните в края и нова вълна януари-февруари?

- Миналата година заразата бе друга и нямаше ваксини. Първо този пик трябва да се надигне и да спадне. След това ще видим. Зависи как ще се развие вирусът. Пътищата са два: добър, при който става по-заразен, но по-лек, и лош, при който става по-смъртоносен. Засега е тръгнал по добрия път. Но аз не съм компетентен в тази сфера. Надявам се да еволюира в посока на грипа. Ще отслабне, хората ще си го хващат и все по-малко ще стигат до болница. Много голямо значение има и кога ще се появи лекарство за COVID. Би трябвало да е скоро, до края на следващата година най-късно. Надявам се тогава проблемът да приключи, защото ми омръзна вече 500 дни да се занимавам с това и да получавам заплахи за работата си.