Бездействието и безотговорността убиха детето ни, каза адвокатът Йордан Давчев, чийто 18-годишен син Теодор умря в пловдивска болница "Св. Георги". Той бе приет там заради удряне на главата. Според родителите му Теодор е жертва на лекарска грешка. Прокуратурата започва проверка.

„Детето ми агонизираше, аз влязох спокойна след уверението на лекарите, че е добре и чакаме контролен преглед. Заварих, че той хърка и диша тежко. Реших, че е заспал в неудобна поза и се опитах да го събудя. Тогава видях едно голямо петно течност, разтърсих го силно, но той не се събуждаше. В следващия момент видях как другата му ръка падна безжизнена и разбрах, че има проблем. Започнах да викам мъжа ми да извика доктор“, разказа майката Калина Давчева пред Би Ти Ви.

Според разказа на бащата, който тръгнал да вика медик, от сестринската стая излязла медицинска сестра. Казала му да се успокои, защото били дали обезболяващо и това била причината да не могат да го събудят.

„В този момент започна да се дави и спря да диша“, добави майката.

Бащата каза, че нямало животоспасяваща апаратура под ръка. Затова реанимацията се забавила, докато прехвърлят момчето в друга стая. Там пък го аспирирали пред очите на момче, настанено в нея. Тогава дошъл и лекар. 

„Хора, какво му дадохте? Допреди малко беше добре!“, обърнал се той към сестри, разказва Калина. "Аз го чух."

Според нея до смъртта на сина й се стигнало, след като той повърнал. Но заради обезболяващото, което отпускало мускулатурата, не могъл да изкара повърната вода, а я вдишал и от това се задушил.

Все още семейството не е получило епикриза на младежа.

„За мен причината е повече от ясна – нашето дете почина от задушаване, защото персоналът извърши престъпно бездействие. Аз недоумявам в коя държава на персонала е предоставен на 20-часово разположение телевизор, който не се изключва. Персоналът постоянно е на телевизора, на кафе и цигари. Това е недопустимо“, каза бащата.

В момента тече вътрешна проверка, а цялата документация по случая е предоставена на прокуратурата. Болницата изказа съболезнования на семейството.