"Тежестта на тази пандемия в България е много голяма и това можем да видим по данните на НСИ какво се е случило през този печален период в сравнение с пет години назад.

Това заяви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков пред Би Ти Ви.

Той е категоричен, че за справянето с пандемията алтернатива на ваксинацията срещу коронавирус няма в момента.

"Но за съжаление, у нас се даде дума на нарцистични личности, които говорят без никаква научна подкрепа“, казва фармакологът.

Проф. Момеко припомни, че досега не е имало 100-процентово успешна ваксина, защото винаги има някакъв малък процент хора, които не успяват да формират имунитет след ваксинация.

За всеки, който иска да се информира с достоверна информация обаче, може да потърси такава на сайта на Европейския център за контрол на заболяванията, където се публикуват данни на достъпен език и може да се види положителният ефект от ваксинацията срещу коронавируса.

Той посочи и че на този етап данните от проучванията на ваксините върху по-малки деца са положителни, но още пордължават. 

„В момента има лъчи надежда, ЕМА преглежда документите на няколко медикамента срещу коронавируса. Това са моноклонални антитела“, каза още Момеков, като сред тях са разработки на "Пфайзер" и Рош.

Фармацевтът отбеляза, че в списъка с медикаменти срещу коронавируса у нас присъстват много кортикостероиди, но те не са за домашно лечение, а за пациенти в болници, които се нуждаят от кислородна терапия.