64 са COVID зоните в страната, сключили договори със здравната каса. Те могат да правят безплатни прегледи, изследвания и да предписват лекарства на болни с лека до средна форма на инфекцията, съобщи шефът на касата проф. Петко Салчев.

"Това е процес, който се развива. Директорите на районни каси разговарят с центровете, които имат договор с НЗОК, дали не биха се включили. Ще се опитаме да създадем зони там, където още няма", обясни той пред Би Ти Ви. 

В COVID зоните се лекува симптоматиката, а не пациентът, защото етиологично (лечение) за COVID няма, допълни той.

Първоначалната идея за зоните била да са като триажни центрове и само да установяват дали човек е болен. "Сега те се включват към наблюдение и лечение, което е допълнителна опция за пациентите".

Според Салчев и преди, и сега личните лекари наблюдават пациентите,  пускат електронни рецепти и т.н., но те не могат да изписват от безплатните лекарства. Могат само да изпратят пациент в COVID зона с направление.

За включните лекарства Салчев каза, че са генерични и препоръча на лекарите да отбелязват това в рецептата, за да може при липса в аптеката да бъде даден друг медикамент със същата активна съставка.