Анексите към договорите на болниците със здравната каса са им пратени в четвъртък. Трябва да се подпишат, за да тръгне механизмът през COVID зоните да се изписват безплатни лекарства. Вече има малко над 60 зони, каза по БНР управителят на касата Петко Салчев. Анексите се подписват от болниците по желание.

„Не можем да накараме нито едно лечебно заведение да изпълнява насила тези дейности.“

Това не е заместваща мерките, а допълнителна мярка, подчерта Салчев. Опция, която позволява хора с доказан COVID, да бъдат наблюдавани и лекувани в домашни условия.

Личните лекари не са изключени от този процес, те могат да издават електронни направления, уточни управителят.

Салчев определи COVID центровете като „хубава идея, която трябва да бъде добре подготвена организационно“. Имало избързване в обявяването й.

Фармацевтите не са наясно как ще работят, ако при тях дойде пациент с изписани безплатни лекарства от COVID зона.

„Имаме писмо от 5 реда, което не дава пълна информация как точно ще се работи с този вид рецепти“, казва аптекарка в София. Засега дефицит за медикаменти няма, но е възможен, ако отново настане паника и започне презапасяване.

По схема лечението на лек случай вкъщи излиза 70-80 лева.

Няма информация. Например от Фармацевтичния съюз, няма писмо, изтъква друг фармацевт. Информацията ни е само от телевизията.

В Бургас цари неяснота в аптеките. В града има три обявени Covid зони, но не работят. В ДКЦ 1 не е отворена, защото лекарят се разболял. Не работи и зоната в ДКЦ „Св. Георги“. В ДКЦ „Ел Масри“ работел Covid кабинет, но на 17 септември още нямал сключен договор с касата и се чакали указания.

Не е синхронизиран и софтуерът за изписване на безплатните рецепти. Щяло да стане до края на месеца, обяви БНР.