Декларация на здравния министър Стойчо Кацаров:

Вчера във Варна група антиваксъри са нападнали екипа на мобилен пункт за ваксинация. Медиците от 1 ДКЦ са били принудени да прекратят работа.

Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19. Ваксинацията е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират.

Няма да им позволим заради самите тях. Близо 5000 души са в болниците, а 390 берат душа в реанимации с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре тези антиваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки.

Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите. Като министър настоявам прокуратурата да разследва случая и при извършено престъпление виновните да бъдат изправени пред съда.