"И придобитият, и естественият имунитет са добри за COVID. Имунната система е много стройна и ни пази. Това ни задължава и ние да си я пазим, защото с цигарите, стреса и алкохола я унищожаваме", каза пулмологът д-р София Ангелова по БНТ.

"За преболедувалите малко се говори. А те също са ваксинирани, само че с живата ваксина. Това бе БЦЖ-ваксината, за която ние, пулмолозите, знаем и работим дълги години с нея", каза тя.

По думите ѝ боледуващите са ваксинирани, тъй като имат клетки, които запаметяват вируса. И двете групи - преболедували и ваксинирани, могат да боледуват и да предават заразата. Затова трябва и да се спазват мерките.

Според д-р Ангелова всички изследвания за ковид се правят за твърде кратък период и на базата на дългогодишни проучвания ще можем да кажем след колко време трябва да се реваксинираме.

Тя смята, че преболедувалите не трябва да се ваксинират поне 1 г., тъй като няма смисъл.

"Правата на преболедувалия и на ваксинирания трябва да бъдат едни и същи. Моите пациенти казват: Да, получих сертификат за 6 месеца, защото съм преболедувал. Ваксинираният получава за 1 г., защото е ваксиниран."