Ново лекарство за алцхаймер показва интересни резултати. Макар твърде рано за ентусиазъм, то може да направи пробив в лечението на болестта, предаде АФП.

"Резултатите са насърчаващи", каза Андреа Пфайфер, ръководител на АC Immune, който работи съвместно с фармацевтичния гигант "Рош".

Основната молекула в новия препарат - семоринемаб, действа по все още неприлаган начин. Насочена е да унищожава плаките от бета-амилоиди в мозъка. Те са един от двата фактора за заболяването.

Тази посока на търсене почти не е дала резултати освен при терапията на "Байоджен", получила миналата година одобрение в САЩ.

В последните години се търси начин да се въздейства върху поведението на тау-белтъка в невроните. При алцхаймер той се натрупва и ги убива.

Швейцарският проект с "Рош" вкарва синтетични антитела, които да разпознаят натрупванията на тау-белтък и да ги разрушат.

Близо година лекарството е изпробвано с напреднал алцхаймер. Спадът в когнитивните им способности е бил почти наполовина по-малък, отколкото при приемалите плацебо.

За първи път се постигат такива положителни резултати срещу тау. Пред АФП невробиологът Люк Бюе уточнява, че това е едва втора фаза от тестовете на терапията.