Клиниката по нефрология, която завеждаше, става отделение, а той ще е редови лекар. Началник ще е проф. Емил Паскалев

Първи кадрови промени прави ръководството и на Александровска болница. Бившият й директор проф. Борис Богов е понижен, а оправданието е “реформа”, започната от сегашния шеф д-р Атанас Атанасов. 

АТАНАС АТАНАСОВ
АТАНАС АТАНАСОВ

От четвъртък Богов вече не е началник на Клиниката по нефрология, а редови лекар. Началникът на клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия проф. Атанас Йонков е шеф на отделение, а шефът на Клиниката по хирургия проф. Георги Тодоров е пенсиониран. Всички - с мотива, че се преструктурира болницата.

БОРИС БОГОВ
БОРИС БОГОВ

Трите клиники - по нефрология, по нефрология и трансплантации и по хемодиализа, се сливат “поради сходство или дублиране на дейности”. В нея Богов остава като лекар. Началник в отделението му ще е доц. Мила Любомирова. Новата клиника оглавява проф. Емил Паскалев, но временно до провеждането на конкурс.

Паскалев завеждаше Клиниката по трансплантации и диспансер за бъбречно трансплантирани до ноември. Тогава след скандал с директора Богов той и екипът му се преместиха в болница “Лозенец”. Причината бе, че Богов реши да премести клиниката и пациентите в сградата на Клиниката по нефрология, за да направи COVID звено. Паскалев отказа местенето като опасно за трансплантираните и подаде оставка.

От началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия проф. Атанас Йонков става началник на отделение в преструктурираната Клиниката по хирургия. Засега ще я оглави доц. Манол Соколов. На Йонков и екипа му обаче е даден срок от 6 месеца да подобрят финансовите си показатели.

За пенсионирането на проф. Тодоров се казва, че то е поради навършена възраст. Но му е предложено да остане на граждански договор като лекар в клиниката. В края на 2020 г. проф. Тодоров получи орден Стара планина I степен от президента Румен Радев.  АТАНАС ЙОНКОВ

АТАНАС ЙОНКОВ

ГЕОРГИ ТОДОРОВ
ГЕОРГИ ТОДОРОВ