Изцяло реновирано и оборудвано, днес отделението по пулмология към Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА бе тържествено открито, съобщи Нова ТВ.

„Радвам се, че вече ще можете да работите пълноценно и да осъществите всичките си мечти за диагностиката и лечението, заяви началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

До 2005 г. клниката развива основно флексибилна бронхоскопия с цел диагностика. Въвеждат е ригидна бронхоскопия, електрорезекция, аргон-плазмена коагулация, а от 2006 г. екипът извършва и трахеално стентиране.

„Днес откриваме реновирано звено – от покритието на стените до новите системи за бронхоскопия. Това е най-модерно оборудваното отделение по пулмология в България", каза доц. Милена Енчева, ръководител на клиниката.

В отделението се извършват рутинно всички видове бронхоскопски биопсии (четкова, щипкова, иглена), дезобструкция на дихателните пътища чрез лазер, електро и криорезекция, стентиране на трахеобронхиалното дърво при бенигнени и малигнени стенози.

„Стадирането на белодробен корцином чрез биопсии на всички вериги лимфни възли от около 20 г. е стандарт. Досега българските пациенти бяха лишени от този метод за диагностика. Сега откриваме все по-ранни стадии на карцинома", изтъкна доц. Енчева.

„Вече правим и плевроскопия с полуригиден плевроскоп за диагнози и за химическа плевродеза при метастатични изливи."