За ден учител от Плевен получи различни резултати от изследване за COVID-19. Първата проба е положителна, а следващите две отрицателни. Въпреки това той е под карантина, семейството му също, съобщи БНТ.

Вместо да преподава днес Николай Стоев е принуден да остане вкъщи. На 14 септември доброволно се изследвал в РЗИ. Останал изненадан, че антигенният му тест е положителен. И понеже се чувства здрав, се усъмнил в резултата.

"Отидох при личния лекар. Направи тест и показа, че е отрицателен", каза Стоев. На другия ден си направил още един тест в частна лаборатория за по-голяма сигурност. "И резултатът беше отново отрицателен. Редно ли е да ме отклоняват от учебните занимания и моите колеги да поемат моята работа, когато аз съм здрав, прав и трябва да изляза в болнични? И с този документ аз мога да изляза в чужбина", каза Стоев.

От здравната инспекция в Плевен обясниха, че това няма как да стане, защото той вече е регистриран в електронната система и ще му бъде връчен документ с предписание за карантина. Обясниха и на какво се дължи разминаването в резултатите от тестовете.

"Може да има разминаване и в минути, защото вирусът е подвижен и зависи моментът, в който е взета пробата дали се намира в носоглътката или е минал вече и е отишъл надолу в белите дробове". Здравните инспектори са имали и други подобни случаи. 

"Легитимен е първият тест и той влиза в националната система за Ковид. Приравнен е към PCR и всички последващи отрицателни тестове не са вписани като изключения, които да отменят карантината и положителния", каза д-р Николай Деков от РЗИ.